08-26-2004, 10:06 PM
A co myślicie o muzyce celtyckiej?
' I am
the beauty of the green Earth
and the White Moon
among the stars '
the beauty of the green Earth
and the White Moon
among the stars '
podoba mi sie
wprowadza mnie w cholernie dobry nastroj
a tak przy okazji to od 3 do 5 wrzesnia w Bedzinie odbedzie sie II Festiwal Muzyki Celtyckiej

I zo to właśnie ją sobie cenię. Nie słucham jej jednak za często na rzecz muzyki średniowiecznej (Stary Olsa, Gothart, Drolls), również folku irlandzkiego i różnych z nim eksperymentów i tutaj prym wiodą u mnie Rimead i Shannon
Evidriell napisał(a):Ja słucham tej muzyki od niedawna i wprost mnie zauroczyła. Po prostu aż chce się tańczyć. Zrobić sobie taką balangę w lesie i zapuścić tą muze: klimat jak marzenie. Jeżeli chodzi o zespoły lub wykonawców to znam min.: Samhain, Hevia, Loreena Mckennitt, czy The Corrs. Świetny jest również folk irlandzki. Jak sobie przypomnę to jeszcze dopiszę![]()
PozdraViam
) warto wymienić też kilka naszych polskich, np Open Folk (album Bretonstone), Shannon, Carrantuohill (niektóre płyty są smakowite, wiem że jedną nagrali z Jopkową, ale jakoś nie chciało mi się jej słuchac
)
wiec troszke sie nasłuchałam
grali wymienie przez Vlkodlaka Carrantuohill =) trzeba przyznac ze bardzo fajnie graja
ale godny polecenia jest rowniez zespoł Beltine ktory wczoraj miał premiere swojej debiutanckiej płyty
. Ja też byłam w Będzinie na festiwalu, ale tylko w drugi dzień. Na pierwszy miałam iść, ale inni nawalili a samej mi się nie chciało jechać. Co do Beltaine - to polecam
. Nawet ich płytkę kupiłam. A "połykacze ognia" występujący pod koniec też byli świetni.
gdyby ktos chcial to moge przeslac troche muzyki celtyckiej ^^