04-03-2008, 07:25 AM
Wars napisał(a):I argument, że mamy 40mln populacji, więc powinniśmy mieć więcej drużyn niż 5-cio milionowa Szkocja, wydaje mi się bardzo logiczny
To ile drużyn powinno być w lidze rosyjskiej, chińskiej, czy w MLSie? Co ma piernik do wiatraka? Żeby liga była duża potrzeba dobrze zorganizowanych klubów, sponsorów, stadionów i porządku w krajowym związku piłki nożnej, a nie dużej liczby ludności.
Wars napisał(a):Zmniejszenie ligi = radykalne zmniejszenie atrakcyjności rozgrywek, jak dla mnie.
A wolisz dużą ligę z ustawionymi meczami z drużynami zamieszanymi w korupcję?
Poza tym zmniejszenie ligii do 12 zespołów oczywiście byłoby dobrym pomysłem na krótką metę. Dwa-trzy lata na zrobinie porządku na niższych szczeblach rozgrywek. Potrzeba tutaj gruntownej reorganizacji wszystkich klas rozgrywkowych. Później w powolnym procesie liga zostałaby przywrócona do obecnego formatu (a nawet docelowo wg. mnie powinna mieć 20 zespołów - ale do tego potrzeba stadionów, które umożliwią grę w zimie).
Swoją drogą właśnie polska piłka nożna zrobiła krok wstecz. Klicki wycofuje się z Korony, a była to osoba ważna. Sponsorował sporo grup młodzieżowych w Kielcach, utrzymywał Koronę. Teraz klub poleci do drugiej, albo trzeciej ligii i zostanie bez sponsora. A szkoda bo był to pod względem organizacyjnym jeden z najlepszych klubów w kraju. Sponsor, świetny stadion + amibicje. Wylatuje też prawdopodobnie Lubin. Groclin łączy się ze Śląskiem i nie wiadomo jak to wszystko będzie później wyglądało. Znowu czołówka ligii się uszczupla.
![[Obrazek: washburndime32buh6yl5.png]](http://img444.imageshack.us/img444/5909/washburndime32buh6yl5.png)
Washburn Dime 32 Custom