• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ksiażka która was naprawde poruszyła...

Kamael napisał(a):
Miriam napisał(a):BTW: ostatnio zdobyłam "Władcę much". Jutro zabieram się za lekturę Smile
O! Świetna książka, powinna Ci się spodobać. Kiedy ją parę miesięcy temu czytałem dziwnie przywołał mi się obraz niemieckiego filmu "Eksperyment". Oczywiście książka napisana była wcześniej i niekoniecznie należy to łączyć, ale mi się nasunęło takie porównanie, bo podobnie bohaterowie tracą nad sobą kontrolę i dochodzi do tragedii.
Miłej lektury.

Dzięki. Jak narazie jestem w 1/3, akcja zaczyna się rozkręcać. Jak przeczytam podzielę się wrażeniami.
by the grace of god almighty
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle

roger waters
Odpowiedz

No i przeczytałam. Wrażenia? Pozytywne. Im dalej czytałam, tym książka bardziej wciągała i się rozkręcała. Autor w ciekawy sposób przedstawił, swojego rodzaju, problem władzy oraz żądz i dzikich instyntków, które owa ze sobą niesie i prowadzi do tragedii. Klimatu dodaje otoczenie, w którym rozgrywa się akcja oraz bohaterowie (grupka dzieci na bezludnej wyspie) No i zakończenie - tutaj chyba nie mogło być lepiej. Podsumowując: "Władca much" to bez wątpienia powieść godna uwagi, aczkolwiek nie jest to arcydzieło.
by the grace of god almighty
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle

roger waters
Odpowiedz

hmm, z ostatnio przeczytanych... może "tortilla flat" j. steinbeck'a? na pewno pozostawia po sobie wrażenia. takie to ciepłe, choć ironiczne...
Odpowiedz

Miriam napisał(a):No i przeczytałam. Wrażenia? Pozytywne. Im dalej czytałam, tym książka bardziej wciągała i się rozkręcała. Autor w ciekawy sposób przedstawił, swojego rodzaju, problem władzy oraz żądz i dzikich instyntków, które owa ze sobą niesie i prowadzi do tragedii. Klimatu dodaje otoczenie, w którym rozgrywa się akcja oraz bohaterowie (grupka dzieci na bezludnej wyspie) No i zakończenie - tutaj chyba nie mogło być lepiej. Podsumowując: "Władca much" to bez wątpienia powieść godna uwagi, aczkolwiek nie jest to arcydzieło.
Arcydzieło na pewno nie, ale warto przeczytać. Końcówka rzeczywiście świetna. Podobał mi się sposób w jaki autor przedstawił sprawowanie władzy, problemy, które może ona wywoływać... To chyba największa, jak dla mnie, zaleta tej książki.
Odpowiedz

Robert Anton Wilson - Kosmiczny Spust
Odpowiedz

J.R.R. Tolkien "Władca Pierścieni" - genialne dzieło. "Hobbit" zresztą też...
"Ash nazg durbatulúk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul."
Odpowiedz

Granica, Nałkowskiej,.. xD Nie ma to jak klasyka,.. ;D
Odpowiedz

bredzisz Laughing
Everyday I look into the mirror
Staring back I look less familiar
I've seen all seven faces
Each one looks a lot like me
Odpowiedz

Valhalla napisał(a):bredzisz :lol:

Phi, co Ci sie w tej ksiazce niepodoba? ;P Jestem swiezo po przeczytaniu i nie wydaje sie taka zla, zwlaszcza jak na lekture :P
Odpowiedz

sam tytul Laughing
Odpowiedz

Valhalla napisał(a):sam tytul :lol:

Idz juz spac lepiej, za pozna godzina na ciemna blondyne ;P

Zeby OT calkowicie nierobic, to dodam, ze po przeczytaniu Ubika byla nieziemsko przez kilka dni. Az tak bardzo, ze zabralem sie za nia po raz drugi. Do teraz lubie do niej wracac, ma cos w sobie.
Odpowiedz

jam jasna i nie pyszcz Laughing
Odpowiedz

'' granica'' byla beznadziejena .kiepskie romansidlo jakies Evil or Very Mad
Pamiętajcie, nigdy nie ufajcie żadnym undergroundom, to wszystko
oszustwo jest totalne, nisze wszystkie, alternatywy, jest to wszystko
syf i naprawdę to nic, NIC nie daje tylko wciąga i zabiera
człowieczeństwo.
Kapitan Europa
Odpowiedz

Hethell napisał(a):'' granica'' byla beznadziejena .kiepskie romansidlo jakies :evil:

E tam romansidlo, nie znalazlas po prostu w niej czystej esencji, wychodzace juz nawet z tytulu. Romans to tylko przykrywka,.. :P
Odpowiedz

no niestety.prosta kobita jestem Laughing
Pamiętajcie, nigdy nie ufajcie żadnym undergroundom, to wszystko
oszustwo jest totalne, nisze wszystkie, alternatywy, jest to wszystko
syf i naprawdę to nic, NIC nie daje tylko wciąga i zabiera
człowieczeństwo.
Kapitan Europa
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
To forum używa plików cookie
To forum wykorzystuje pliki cookie do przechowywania informacji o Twoim logowaniu (jeśli jesteś zarejestrowany) oraz informacji o ostatniej wizycie (jeśli nie jesteś zalogowany). Pliki cookie to małe dokumenty tekstowe przechowywane na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być używane tylko na tej stronie i nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa. Ciasteczka śledzą również, które tematy zostały przez Ciebie przeczytane i kiedy ostatnio je odwiedziłeś. Prosimy, potwierdź, czy akceptujesz lub odrzucasz te pliki cookie.

Plik cookie zostanie zapisany w Twojej przeglądarce niezależnie od wyboru, aby uniknąć ponownego zadawania tego pytania. Możesz w każdej chwili zmienić swoje ustawienia dotyczące plików cookie, korzystając z linku w stopce.