• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wasze recenzje

a to moja odpowiedx na jednym forum na temat "Moja pierwsza praca" czy jakoś tak
coś też jakby wypracowannie... Angry

robiłem na produkcji okien PCV, przez pierwsze dni szczota, streczowanie, załadunek i tzw "stal" gdzie przez wiekszosć dnia zbroiłem plastikowe profile skrzydeł i ram 4-komorowych i 5-komorowych Spektusa, w stalowe kształtowniki. Później w czasie pół roku przeleciałem prawie wszystkie stanowiska produkcyjne i osiedliłem sia ne zgrzewarkach. Toffałem ten pęd. Wrzucam wysokość skrzydła z otworami na klamkę do Hollingera, zaciskam hamulcem, dorzucam dwie szerokości, opusczam bloki, dociskam prawy, dociskam lewy (koniecznie w tej kolejności), opuszczam lustra rozgrzane do 250 stopni i mam 30 sekund czasu w którym zgrzewarka nadtopi 5 mm profila (po 2,5 mm każde lustro). Musze ten czas wykorzystać na zaniesienie poprzednio zgrzanego, juz wyfrezowanego z wypływek skrzydła z frezarki Rotox'a na stół gdzie zabierze je ktos z okucia; sprawdzenie poprawności wymiarów i wrzucenie ramy która zakończy czas spiekania w drugiej zgrzewarce, Wegomie gdy wróce; wrzucenie tej ramy do frezarki, gdzie obrobienie jednego rogu ramy zajmie około 8 sekund, w tym czasie zdąże włozyć krótszy profil ramy do Wegomy, ustawić odpowiedni ścisk, położyć 2 następne profile, które mają być zgrzane z tym ściśniętym między głowicami zgrzewarki. Wtedy musze szybkim krokiem gonić do Rotox'a gdzie jeden róg juz jest prawie obrobiony, co słysze po pracy dolnego freza czołowego. Obracam ramę by obrobić z wypływek kolejny róg i wracam do Wegomy by zacząć proces zgrzewania następnej ramy. Dobijam profile do bloczków hamulca, opuszczam najpierw prawy siłownik (bo ten wolniej schodzi) naciskajac na przycisk serdecznym palcem (gdyż ten ma najdalszy wysięg), a następnie na lewy, obydwa bloki opadają w jednakowym czasie (chyba zę rama jest cholernie długa i przyciski znajdujace siena odsunietych od siebie głowicach są za daleko by zrobić to nie stawiajac kroku) i bez opuszczania luster gonie do wózka z profilami by wziąć 4 profile z następnego skrzydła, bo pare sekund temu skończył się czas nadtapiania w Hollingerze, więc trzeba docisnac uszczelki (w Spektusie uszczelki są odrazu w profilu), bo gdy szyba sie na nich osadzi na szkleniu i zabite zostana listwy, to moze pęknąć; układam wziete profile sprawnie pod zgrzewanym skrzydłem na Hollingerze i dociskam uszczelki. Hollinger kończy właśnie trwajace 30 sekund spiekanie, ale mam jeszcze czas na obrócenie ramy której róg juz od kilku sekund jest ofrezowany. Gdy to zrobie wracam do Hollingera po usłyszeniu sykniecia (jest to znakiem że puszczają pneumatyczne siłowniki - za 5 sekund zgrzewarka całkowicie puści zgrzane elementy), szarpnieciem (wypływki zachodą pod bloczki blokując sie między nimi wiec trzeba szarpnać by wyjać profile) wyciagam zgrzane 3 elementy i jedna ręką przesuwam je na kilka cm przed głowicami, a w tym czasie drugą chwytam następną wysokość, tą od zawiasów, wkąłdam miedzy głowice i zaciskam hamulcem. W tym czasie chwytam drugą ręką zgrzane profile w okolicy klamki, podnosze je, a drugą ręką uderzam w jeden koniec by obrócić profil o 180 stopni. Wrzucam szerokościami miedzy głowice i naciskam dwa przyciski które maja opuścić bloki. Musze poczekać na to jakąś sekundę bo Hollinger nie zakończył jeszcze autokorekty dociskania hamulcami i dopiero gdy tego dokona opuści bloki. Bloki sie opuściły, uderzam zgrzanymi elementami o bloczki hamulca by dobrze dolegały i naciskając brzuchem na profil z klamką dociskam prawy, a potem lewy blok. Od kilku sekund Rotokx stoi bezrobotny, wiec obracam ramę by obrobił przedostatni róg. Szybkim krokiem zasuwam do Wegomy i opuszczam lustra. Zdążę jeszcze wrzucić 2 profile pod nadtapianą właśnie ramę (około 35 sek. nadtapiania w Wegomie, a potem 29 spiekania), po czym obracam ramę w Rotox'e. Teraz mam chwile by dojść do wózka z profilami i w profilu od skrzydła zrobić otwór na zasuwnicę, lub klamkę na klamkarce, albo opisać (napisać numer zlecenia, oraz nazwę klienta. Opisuje z tyłu profila - to potrzebne bo przy załadunku widać na boku ramy dla kogo jest przeznaczone dane okno) jedną wysokość ramy. Po zrobieniu tego musze szybkim krokiem lecieć do Rotox’a (rama jest już wyfrezowana), zanoszę, lub przerzucam (zależnie od wielkości ramy) rame na stół gdzie wstawiany będzie słupek (o ile takowy jest w zleceniu) i przykręcona bedize listwa przewoźnicza. Hollinger zakończył czas nadtapiania, dociskam uszczelkę i gonie do wózka by wyfrezować, lub wywiercić (zależnie od tego co wcześniej zrobiłem) otwory na klamkę, lub zasuwnicę na klamkarce. Wegoma kończy czas nadtapiania i przechodzi w fazę spiekania - trzeba docisnać uszczelki w ramie, żeby nei marnować czasu ide tam z 2 następnymi profilami które kłade pod spiekanymi elementami, po prawej i lewej stronie tych 2 położonych wcześniej. Dociskając już przypominam sobie zlecenie które widziałem przelotnie idąc do klamkarki, albo opisując ramy, były na nim wymiary skrzydła, które zaraz będę mógł frezować. Podchodze szybkim krokiem (jak zwykle Tongue) do Hollinger’a i mierze spiekane jeszcze skrzydło metrówką. Robiąc to słysze już syknięcie dajace znak że za 5 sek. Będę mógł zacząć frezować skrzydło. Wyszarpuję je i wrzucam do frezarki. Teraz będę miał nieco wiecej czasu na zrobienie klamek i opisanie ram, bo skrzydła posiadają nieco bardziej złożony przekrój przez co frezują się około 12 sekund.
Cały cykl teraz wyglada podobnie, tylk owykonuje wiecej czynności w trakcie jego trwania i zamiast skrzydła zaraz będę obracał rame, a zamiast rozpoczęcia zgrzewania ramy będę zaczynał zgrzewać skrzydło. A gdy skończa mi się już ramy na wózkach (co nastąpić musi gdyz najwiecej jest okien z dwoma i wiecej skrzydłami) Smile to będę fazował ścigajac się z Rotox’em:
Wrzucam zgrzane skrzydło do frezarki i szybkim krokiem wale do Hollinger’a, wrzucam poszczególne profile tak jak to opisałem wcześniej i opuszczajac lustra słysze jak pracuje dolny frez czołowy w Rotox’e. Gdy dochodze do maszyny pracę zaczyna górny frez czołowy i wiem że mogę w tym czasie włożyć rękę do maszyny by bezpiecznie wyciagnąć wypływkę wiszącą na uszczelce w wewnetrznej stronie skrzydła na obrabianym własnie rogu. Rotox’owi nigdy niestety nie udaje się usunać jej kompletnie. Obracam skrzydło i już spokojnym krokiem ide do wózka i biore 2 wysokości i 2 szerokosci następnego skrzydła i układam je na Hollingerze pod nadtapianymi elementami. Ide do Rotox’a i obracam skrzydło, wracam do zgrzewarki i czekam sekundę, dwie na uniesienie sieluster, czyli zakończenie procesu nadtapiania i rozpoczęcie spiekania. Wtedy dociskam usczelkę, ide do klamkarki i frezuje otwór na zasuwnicę, wracam do frezarki i obracam skrzydło, znów klamkarka i tym razem otwory na klamki wywiercam, Hollinger – zaczynam zgrzewanie następnej wysokości. W tym czasie Rotox już skończył frezować wiec zanosze skrzydło na stół, na okucie. Teraz mam prawie cała minutę na zrobienie od 3, do 5 klamek (zależnie od tego czy ktos mnie zagada), lub wyczyszczenie teflonu na lustrach w Wegomie...

Fajnei tam było :] zwłascza w sezonie... :]
[inwizobol mołd]Jam jest siewcą uśmiechów, a mordy smutne mem gruntem ornym, na którem krzak bananowca owocem nie skąpi[/inwizobol mołd]
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Wasze recenzje - przez Przemek87 - 06-08-2006, 11:09 AM
[Bez nazwy] - przez Jałokim - 06-08-2006, 04:58 PM
[Bez nazwy] - przez -Rene- - 06-08-2006, 06:41 PM
[Bez nazwy] - przez Przemek87 - 07-30-2006, 11:57 PM
[Bez nazwy] - przez Jałokim - 07-31-2006, 05:26 PM
[Bez nazwy] - przez Nevermore - 07-31-2006, 06:09 PM
[Bez nazwy] - przez Jałokim - 07-31-2006, 06:55 PM
[Bez nazwy] - przez -Rene- - 07-31-2006, 07:36 PM
[Bez nazwy] - przez mal - 07-31-2006, 10:58 PM
[Bez nazwy] - przez Jałokim - 08-01-2006, 04:23 PM