02-14-2006, 09:53 AM
SuicideKaiten napisał(a):Fajnie, co dadzą kolejne podziały? Granice należy otwierać, a nie zamykać
gdzie ja pisalem o zamykaniu granic? zarty se robisz? Decentralizacja jest zawsze lepsza niz centralizacja, a podzielenie Polski na niepodlegle dzielnice z dziedzicznym monarchą jest o piekło lepsze niż jakiekolwiek inne rozwiązanie nieanarchistyczne. Wówczas jeśli jakaś dzielnica zamknelaby granice, to by padla , gdyz nie mozna byc samowystarczalnym. Dlatego ozywiony bylby handel i wymiana miedzynarodowa, a dziedziczny wladca dzielnicy liberalizowalby gospodarke, by zwiekszac wartosc swojego majatku i przyciagac ludzi z innych dzielnic i krajow. Tak rodzil sie kapitalizm w XVII-wiecznych Niemczech czy Niderlandach.
Cytat:Dobre zakłady produkcyjne swiadcza o dobrej jakosci towaru a wiec i o wysokiej cenie a wiec temu nia mam nic przeciwko. Tylko panowie: GDZIE JEST POLSKA PRODUKCJA ?!?
zabita przez fiskalizm panstwa, gigantyczne koszta pracy i mnogosc ograniczen nalozonych na prywatna przedsiebiorczosc
Cytat:Trzba zacząc od tego ze Polska i polski rzad poraz kolejny marnuje pieniądze. Zamiast tego becikowego to te pieniądze mozna było przeznaczyc na przerózne mądre cele takie jak np. długoterminowe kredyty dla nowopowstających przedsiębiorstw, zeby mały łatwy start. Albo (nie wiem czy starczy) lepiej kazdemu biednemu polakowi tj emeryta, rencista, robotnik który zarabia >1000 dac mu stówke miesiecznie wiecej. Takich racjonalnych pomysłów mozna mnozyc i mnozyc.
idiota. Panstwo powinno przestac zabierac pieniadze w pierwszej kolejnosci i spierdalac. Pieniadze maja pozostawac w kieszeniach ludzi - wowczas sa 5x efektywniej wykorzystywane. Rozdawanie ludziom pieniedzy innych ludzi, to jest ZLODZIEJSTWO i niszczenie standardu zycia, a nie jego poprawa.

) lepiej kazdemu biednemu polakowi tj emeryta, rencista, robotnik który zarabia >1000 dac mu stówke miesiecznie wiecej. Takich racjonalnych pomysłów mozna mnozyc i mnozyc.