01-20-2006, 07:37 PM
Buubi,ustalmy jedno: nie jestem obrońcą poprzedniego ustroju,bynajmniej.Niemniej jak juz wczesniej wspominalem - staram sie zachowac minimum obiektywizmu
A co do pałowania to i owszem,pamietam takie przypadki,nawet sam parę razy oberwałem za darmo ,niemniej i dziś nierzadko maja miejsce podobne przypadki.Moze nie na taką skalę ,ale jednak.Sam byłem swiadkiem kilku takich pałowań juz grubo po 1989 r.
Zapomniałeś o kartkach na mięso,wódke czy cukier.Tylko co z tego? Dziś półki sa pełne,tylko czy kazdego stać na to co na nich stoi?Tych bezrobotnych bez prawa do zasiłku czy zarabiających 500 PLN netto?
Cytat: jako iż sporo czytam historii najnowszej i wyrobiłem sobie swoje zdanie. Uważam, w skrócie, że gdyby nie lata 45-89 to Polska była by na poziomie co najmniej Grecji czy Hiszpanii.Grecji na pewno.Co do Hiszpanii..watpię.
Cytat:Ostatnie lata II RP kiedy sanacja wzięła sejmową oszolomo-demokrację za pysk, zaprowadziła rządy, co prawda dość twarde, ale rozsądne i mające jasne cele. W ostatnich latach przed wojną nastąpił duży rozwój przemysłu, ukierunkowany choćby na pobudzenie tradycyjnie słabszych regionow kraju - COP itd. Wszystko było na dobrej drodze by Polska dołączyła do zachodnich krajów wysoko-rozwiniętych.Noo,powiedzmy.
Cytat:Apropo braku przetsępczości w PRLu to prosze cię...daj spokoj. Primo: zgodnie z propagandą sukcesu starannie ukrywano dane, secundo: państwo milicyjne faktycznie ucinało wiele tematów przestepczych trzymając naród za morde. Może ty nie pamietasz, ale ja tak sceny milicji pałującej, podkreslam niewinnych (nie kiboli itp) obywateli.Zaraz,zaraz.... przyznasz chyba że mimo wszystko ulice były bezpieczniejsze niż teraz ,gdzie możesz w kazdej chwili i o każdej porze dnia i nocy oberwać w ryj od jakichś dresów czy bandy najebanych gówniarzy.Zaś bezradnośc policji w takich przypadkach bywa wręcz porażająca.I nie tylko w takich...
A co do pałowania to i owszem,pamietam takie przypadki,nawet sam parę razy oberwałem za darmo ,niemniej i dziś nierzadko maja miejsce podobne przypadki.Moze nie na taką skalę ,ale jednak.Sam byłem swiadkiem kilku takich pałowań juz grubo po 1989 r.
Cytat:Pamiętam też sklepy z jedynymi towarami: musztarda i ocet na półkach oraz kilkudziesięciometrowe nocne kolejki po mięso.
Zapomniałeś o kartkach na mięso,wódke czy cukier.Tylko co z tego? Dziś półki sa pełne,tylko czy kazdego stać na to co na nich stoi?Tych bezrobotnych bez prawa do zasiłku czy zarabiających 500 PLN netto?
Cytat:Podkreślam, oprócz ludzi starszych dla których nowa rzeczywistość po 89 roku oraz mlodziezy nie pamiętajacej tych lat, dla każdego rozsądnego i zaznajomionego z historią najnowszą człowieka jest rzeczą oczywistą iż nasze zapóźnienie gospodarcze wynika w prostej linii z lat 45-89, kiedy to na zachodzie odbywał się spokojny rozwój, my zaś cofaliśmy sie.Zgoda,sęk w tym ze to zapóźnienie w zasadzie trwa dalej...
Cytat:Dla wszystkich zwolenników PRLuNie jestem zwolennikiem PRL-u.
Cytat:jak długo tamta gospodarka mogł by jeszcze funkcjonować ? Maxymalnie kilkanaście lat po równi pochyłej w dół, potem plajta w stylu conajmniej Argentyny.Oczywiscie,ale czy teraz jest inaczej?