12-30-2005, 01:17 PM
Dziękuję Ci uprzejmie za naprawdę fachowy wykładzik z Twej strony, niewątpliwie mi się przyda w mych doświadczeniach z wycieniowaniem koloru czarnego. Tutaj nadbiec muszę z istonym wyjaśnieniem, moje hobby bowiem nie sprowadza się do rysowania, jest nim wykonywanie figurek historycznych 1:32, stąd też uwagi plastyka są dla mnie niezwykle cenne, zwłaszcza wobec ich, jak już wspomniałem fachowości. Co do nie używania przez fachowych malarzy czerni, faktycznie, też już o tym słyszałem, iż nie jest on de facto uznawany za kolor, nie posiadając głębi i barwy (możliwe, że się mylę, jeśli tak to mnie popraw), a uzyskiwany jest poprzez mieszanie wszystkich. Swego czasu czarne elementy cieniowałem kolorem ziemistym, co sprawdzało sie np. na butach, ale generalnie byłą to metoda doraźna, na dłuższą metę raczej kupiasta, nie mająca odniesenia w naturze. Póki co prowadze eksperymenty nad ich poprawnym wycieniowaniem, w których Twe fachowe uwagi napewno mi pomogą. Pozostaje mi jeszcze raz za nie podziękować. Pozdrawiam.
Rotfl'n'lol