11-02-2005, 07:09 PM
Valhalla napisał(a):Zmuszasz mnie do myslenia okNie,nie musisz,to pytanie to była w zasadzie prowokacja.Mimo wszystko nie sposób zauważyć,że religia a raczej religie - te "zorganizowane" uczyniły wiele złego na przestrzeni wieków ("nawracanie" pogan,inkwizycja,procesy czarownic itd itp.) Warto tez chyba zwrócić uwagę ze to właśnie w dobie oświecenia,kiedy ludzie znaczna częsć ludzi zaczęla odrzucać dogmaty religijne rozpoczał się gwaltowny rozwój technologiczny (np.rewolucja techniczna) pojawiało się coraz więcej wynalazków ,co mozna wg mnie wytłumaczyć w ten prosty sposób że zamiast myśleć o zyciu wiecznym zaczęto bardziej zastanawiać się jakby tu ułatwić sobie zycie doczesne.Tak jest w zasadzie do dziś dnia.
Wiec chocby poczynajac od dajmy na to kultrury greckiej czy rzymskiej, wszystkie obecne dziela sztuki (jak chocby rzezby czy swiatynie) sa inspirowane religia, gdyz przedstawiaja bogow lub herosow, to samo tyczy sie mitologii (kultura, bo literatura), rozwoj retoryki rowniez mozna do tego wliczyc. Wierzenia odzwierciedlaja sie poza tym w zyciu codziennym, np zdobione wazy itp. Grecy wszystko zawdzieczali bogom i wszystko co robli, to robili dla bogow. Rzymska kultura jak wiadomo czerpie z greckiej wiec o tym sie juz rozpisywac nie bede.
W ogole to nie chce mi sie jakos chronologicznie pisac wiec bede rzucac luzne przyklady. Barok- glowne wykorzystanie w sztuce sakralnej, bogate wnetrza kosciolow itp. Malarstwo, freski, kultura wloska, Medyceusze itd inspiracja religia i pismem swietym. W poezji wszystkich czasow znajdziemy odniesienia do religii
Naprawde musze wymieniac?