06-11-2005, 12:46 PM
a ja natomiast zawsze mialem problemy z samookresleniem, to bylo to co sprawialo mi zawsze duze problemy i po prostu opieralem opinie o samym sobie na tym co sadza o mnie inni. wlasnej natury okreslic jednym slowem sie nie da, gdyz w czlowieku nawet w ciagu jednego dnia, jednej godziny czy nawet minuty moga zajsc dwa procesy- jeden prowadzacy do uczynku dobrego, zaraz potem prowadzacy do wyrzadzenia zla. ludzka psychika to cos pomiedzy dobrem i zlem, kazdy z nas ma w sobie pierwiastek dobra i zla, u jednych wiecej jest tego pierwszego u innych drugiego. swiat nie jest czarno-bialy, a ludzie dobrzy badz zli. orbituja gdzies pomiedzy tymi dwoma pojeciami, raz sklaniajac sie ku dobru, raz ku zlu. wydaje mi sie ze sklaniam sie czesciej ku zlu jako takiemu, choc czesto zdarza mi sie takze zrobic dobra rzecz.
a zlo kojarzy mi sie negatywnie poniewaz samo jego zabarwienie merytoryczne od poczatku ludzkosci jest stale, raczej niezmienne i kazdy normalny czlowiek nie bedzie uwazal zla za dobro, bo to przekresla wszelkie normy ustalone przez tysiace lat, podobnie nie nazwiemy reki noga. ten kto czyni zlo jest tego swiadom i chocby sobie tlumaczyl latami ze robi dobrze to i tak nigdy nie dojdzie do wniosku ze robi dobrze
nie, gdyz ksztaltowane przez wieki postawy i kanony moralne dawno juz ustalily co jest czynieniem dobra, a co czynieniem zla i chyba kazdy potrafi rozpoznac czy robi dobrze czy zle. jak czynie zlo to doskonale o tym wiem
a zlo kojarzy mi sie negatywnie poniewaz samo jego zabarwienie merytoryczne od poczatku ludzkosci jest stale, raczej niezmienne i kazdy normalny czlowiek nie bedzie uwazal zla za dobro, bo to przekresla wszelkie normy ustalone przez tysiace lat, podobnie nie nazwiemy reki noga. ten kto czyni zlo jest tego swiadom i chocby sobie tlumaczyl latami ze robi dobrze to i tak nigdy nie dojdzie do wniosku ze robi dobrze
Cytat:A czy nie sądzicie, że dobro i zło to pojęcia po części subiektywne?
nie, gdyz ksztaltowane przez wieki postawy i kanony moralne dawno juz ustalily co jest czynieniem dobra, a co czynieniem zla i chyba kazdy potrafi rozpoznac czy robi dobrze czy zle. jak czynie zlo to doskonale o tym wiem
Live Like An Angel, Die Like A Devil