06-03-2005, 07:49 PM
Cytat:no wiesz, Dresik, może Ci się ten "ryk" nei podoba, ale jest dużo osób, które to lubią, więc to nieusprawiedliwia zachowana tych hip-hopowców na tym koncercie. A tak poza tym, to czy Gorzka pisała coś o satanistach ??
Hmm, jasne, nie neguje że niektórym mogą podobać się jakieś bezsensowne(jak dla mnie) wrzaski.
Co do satanistów to sam to poprostu tak wtracilem od siebie ;p
Cytat:Ze tak sie wypowiem odnosnie Fokusa. Uwazasz ze ma dobry glos, moze i owszem, ale np. śp Magik mial o wiele lepszy i caly komercyjny sukces Paktofonika zawdziecza jemu (posrednio takze Kalibrowi 44) a nie Fokusowi, nie sadze takze zeby Fokus mial dobry freestyle, ale to moja opinia. Ma ciekawy glos, ale nic wiecej i zadnych konkretnych umiejetnosci w tej dziedzinie, zawsze brzmi tak samo...
to sobie powiedzialam o hh
Fokus ma doskonały głos do HH. Ładnie zapierdziela rymami i ogólnie jest dobry. Nie neguję wielkości Magika, z pewnościa najlepszego MC's w historii Polskiego a może i Europejskiego HH, ale bez Fokusa i Rahima na pewno Pfk nie osiągnęła by aż tak wielkiego sukcesu. Nie rozumiem roli k44 w Pfk. To że Magik kiedyś był w k44 raczej nie miało wielkiego znaczenia dla Pfk.
Cytat:Tak się składa, że swojego czasu interesowałam się hh (kiedy było jeszcze dosyć mało zespołow tzw. blokowych, prosto z podwórka...) i wiem o czym będę mówić. Co do tekstów - podczas okresu, kiedy faktycznie tego słuchałam, to nie usłyszałam więcej niż 10 dobrych utworów, tzn. ambitnych, czasem optymistycznych. Hip hop wpada w ucho - tobie się to podoba, mi nie bardzo. Bo manipuluje mną. Wtedy słuchałam tej muzyki ' płytko' - nie zagłębiałam się w większość tekstów, bo były po prostu dołujące. Kiedy przestałam słuchać hh? Kiedy zrozumiałam o, co w nim chodzi...Wybacz, ale pieprzysz. Sam jestem w stanie z rzędu wymienić ci przynajmniej ponad 10 dobrych i nie dołujących piosenek z tamtego okresu. No bo kto nagrywał dołujące piosenki? k44 czy Pfk, a może Grammatik? Owszem zdarzały im się piosenki, jakby to powiedzieć: Poważne. Ale nie znajdziesz wiecej niż 10 watrościowych i luzackich piosenek z tamtych czasów? Chyba żartujesz. A teraz to już wogóle prawie same wyluzowane pioseneczki powstają, chyba że mówisz o takich ciotach jak Mezo, Liber, Doniu czy Duże Pe.
"Do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć". Z tym się zgadzam w pełni - gust muzyczny ustala się z wiekiem i obecnie uważam, że bardziej wartościowy jest talent do grania na instrumentach, umiejętność śpiewania, niż umiejętność wstrzeliwania się w rytm. Poza tym: wsłuchaj się w głosy swoich znajomych - zapewne co trzeci ma interesującą barwę głosu, co nie robi z niego wielkiego talentu.
Przepraszam, ale hip hop nie kojarzy mi się z wesołą muzyką, pozytywne granie faktycznie lubię, ale - bądź co bądź - jestem kobietą i durne określenia co do kobiet w hip hopie po prostu mnie irytują, drażnią i doprowadzają do wściekłości. Poza tym hiphopowcy preferują styl życia pt. "Olejmy wszystkich, żaden człowiek inny od nas dla nas się nie liczy". Powodzenia. Byle nie pod wiatr...
Co do dojrzewania: Wybacz ale ja już dawno dojrzałem i znam to co chce znać bo mi się podoba. Dlaczego HH jest tak potężny? Bo to muzyka docierająca do wszystkich, prosta i lekka. I przedewszytkim: wcale nie dołująca, jeśli wie się czego słuchać. HH nie wyznają zasady: liczymy się my, resztę olać.Może to tak wygląda, ale trzeba się poprostu jak to się mówi: wyszaleć w życiu. Jestem młody i nie będę zastanawiał się nad sensem życia, czy jakąś denną polityką. Szaleje sobie i się wyszaleje. Czas na rozmyślania przyjdzie na starość. A niektórzy(nie mówie akurat o tobie) tu tracą czas na jakieś durne przemyślenia, i myśla o jakichś samobójstwach. Dla mnie: totalna głupota. A i polecam ci: Tedego oraz Zipere jak chcesz naprawdę dobry rozrywkowy HH.
Cytat:A ty wiesz w ogóle na czym polega satanizm ? Wydaje mi się ,że nie bardzo. Jeśli sądzisz ,że na czczeniu zła to jesteś w błędzie. W sumie wielu ludzi tak uważa ,podejrzewam ,że nawet wśród metali z tego forum znajdzie się kilku idiotów.
Ty, chyba sataniści nie modlą sie do Boga, a do pana z dołu. A Pan Z Dołu jest uznawany za ZŁEGO. A te niszczone nagrobki? Mit? Chyba nie. Ale jeśli taki jesteś bosu to mnie oświeć: Czym jest Satanizm?
Cytat:a osobiście, przestałem tolerować Hip Hop, gdy usłyszałem kawałek o nazwie "Wychylylybymy" (czy jakoś tak). Wtedy zdałem sobie sprawę, że większość z nich nie reprezentuje sobą niczego, pod względem merytorycznym, jak i dźwiękowym. Większość tekstów są wręcz prymitywne... I niech nikt mi nie wmawia, że opieram się na sterotypach albo coś w tym stylu..
Może jestem nie w porządku, ale uważam, że w pewnych sytuacjach można określić poziom intelektualny człowieka za pomocą muzyki której słucha. Prosty przykład - człowiek słuchający disco - polo (czy (według mnie oczywiście)hip-hopu) nie wymaga niczego więcej od muzyki, niż tego że jest melodyjna, łatwo wpada w ucho. A to świadczy z kolei o niskim poziomie świadomości. Nie jest to oczywiście reguła, ale niestety często się sprawdza.
Oczywiście - są niektóre stare kawałki HH ( które zresztą czasem miło posłuchać, choćby z uwagi na tekst), w których autorzy chcieli przekazać słuchaczowi coś, co go w pewien sposób wzbogaci. Niestety takie kawałki to już gatunek wymarły (wystarczy włączyć MTV albo VIVA polska).
To jest moje zdanie
Amen
To kawałek Dj600V. A ta piosenka to była raczej na rozerwanie się, a nie do jakiegoś przesłania. Ale nie mów bzdur o prymitywnych tekstach. Posłuchaj sobie: WWO, WACO, Peji, Vienia&Pelego,Fenomenu,Hemp Gru,nowej Pfk czyli Pokahontaz, Pezeta.
A na Vivie i MTV lecą kawałki tych ciot(Donia i Meza)
najczęściej.
Piszesz że skończyłeś słuchać HH, to nie wydawaj opinii o zespołach, które są obecnie, a których nie słyszałeś.