03-31-2005, 05:05 PM
ja kupuje oryginały polskich wykonawców, bo ściąganie mp3 jest okradaniem muzyków i wbijcie sobie to wreszcie do łbów
myślicie że ile takie np. Elysium czy Horrorscope sprzedaje płyt? 2 tys to w tej chwili świetny wynik, policzcie ile kasy z tego będą mieli muzycy?! przecież to chyba ledwo pokrywa koszty nagrania! chyba że chcecie żeby wszystkie płyty brzmiały jak demówki, i były nagrywane na domowe kompy... a z zagranicznych to zdarza mi9 się przegrać płytke(rzadzej ściągnąć mp3) gdy:
- i tak bym nie kupił oryginału
- płyta jest absolutnie nie do zdobycia
Zresztą dla mnie "płyta" to nie tylko muzyka, ale też okładka, książeczka itp. a mp3 to syf bo: zawsze brzmi gorzej(nawet tzw CD - quality pogarsza jakość - nie czarujmy się przy takiej kompresji MUSI się tracić część danych, chyba ma to ziązek z częstocią próbkowania) poza tym robią się przerwy między kawałkami, co jest dobijające zwłaszcza w nagraniach kncertowych.
Mp3 jest za to świetne jeśli chodzi o promocje młodych kapel...
myślicie że ile takie np. Elysium czy Horrorscope sprzedaje płyt? 2 tys to w tej chwili świetny wynik, policzcie ile kasy z tego będą mieli muzycy?! przecież to chyba ledwo pokrywa koszty nagrania! chyba że chcecie żeby wszystkie płyty brzmiały jak demówki, i były nagrywane na domowe kompy... a z zagranicznych to zdarza mi9 się przegrać płytke(rzadzej ściągnąć mp3) gdy:- i tak bym nie kupił oryginału
- płyta jest absolutnie nie do zdobycia
Zresztą dla mnie "płyta" to nie tylko muzyka, ale też okładka, książeczka itp. a mp3 to syf bo: zawsze brzmi gorzej(nawet tzw CD - quality pogarsza jakość - nie czarujmy się przy takiej kompresji MUSI się tracić część danych, chyba ma to ziązek z częstocią próbkowania) poza tym robią się przerwy między kawałkami, co jest dobijające zwłaszcza w nagraniach kncertowych.
Mp3 jest za to świetne jeśli chodzi o promocje młodych kapel...
KelThuz napisał(a):estem pieprzonym fanatykiem ATARI, zwalczam amigowców od roku 1989. Amigowcy to plaga świata, lewica wśród komputerowców, no i oczywiście skrajne pedalstwo