01-31-2005, 02:10 PM
Kamael napisał(a):Miriam napisał(a):Ostatnio przeczytałam "Wojnę polsko ruską pod flagą biało-czerwoną" Masłowskiej (mam mieszane odczucia)Ja wytrzymałem trzy strony, szczerze Cię podziwiam, że dobrnęłaś do końca. Naprawdę nie wiem o co było tyle szumu i za co zdobyła tyle nagród. Nie byłem w stanie przedrzeć się głębiej przez jej styl (a może jego brak?).
W sumie to Ci się nie dziwię, że szybko rzuciłeś czytanie tej książki. Mnie od początku raziły wulgaryzmy (których moim zdaniem, było stanowczo za dużo) Nie wiem czy autorka chciała nimi podkreślić wyrażane myśli, czy też nadać książce większą wiarygodność.... W każdym razie, dla mnie były na minus. Poza tym, przez cały czas czytania "Wojny..." miałam wrażenie, że czytam pamiętnik jakiegoś zagubionego w świecie chłopaka, który sam nie wie kim jest i sprawia wrażenie chorego psychicznie. Właściwie, to cała książka jest w takim klimacie. Chyba jedyna rzecz, która mnie zaskoczyła i spodobała mi się to zakończenie.
Kamael napisał(a):Ja ostatnio czytałem "Kod Leonarda Da Vinci" Browna (bardzo mi się podobał), "Heroinę" Tomasza Piątka (bardzo to dziwne i mam bardzo mieszane uczucia)
"Kod..." to świetna rzecz
Na mnie również wywarł pozytywne wrażenie (po przeczytaniu "Innych pieśni" zabieram się za "Anioły i demony") Co do Tomasza Piątka... Oglądałam z nim wywiad, w którym opowiadał o swoim życiu i twórczości. Z tego co pamiętam sam brał narkotyki, a "Heroina" to zapis jego przeżyć. Szczerze mówiąc, nie przpadam za książkami o tej tematyce, ale może kiedyś przeczytam "Heroinę"?
by the grace of god almighty
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle
roger waters
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle
roger waters