12-07-2004, 07:21 PM
Krolik napisał(a):Tak wam sie jedynie wydaje. Ideologia to równiez sposób bycia,podobne zainteresowania, ubiór, poglądy...a wy tym jesteś przesiaknięci...
mój pierwszy post i już czuję że nie zostanę duszą towarzystwa. Królik, specjalnie dla ciebie znalazłam ładne wyjasnienie słowa ideologia:
Cytat:Ideologia (z greckiego idéa â wyobrażenie, lógos â słowo, nauka), zbiór idei, poglądów i przekonań opisujących rzeczywistość oraz zawierających jej ocenę i zasady postępowania grup, ruchów społecznych i partii politycznych. Ideologia tworzy obraz świata istniejącego i prezentuje wizję przyszłości.
W skład ideologii wchodzą koncepcje filozoficzne, ekonomiczne, prawne, etyczne, religijne. Ideologia określa wartości i cele, które mają uzasadniać działania polityczne. Nie zawiera wskazań teoretycznych i praktycznych, jak osiągnąć cel, te bowiem znajdują się w doktrynach i programach politycznych.
Współcześnie uznaje się, że ideologia jako forma świadomości społecznej ściśle związana jest z powstaniem masowych partii i ruchów politycznych XIX w. Stąd też ich nazwy oparte są na kryterium ideologicznym, np. partie komunistyczne, socjaldemokratyczne, konserwatywne, liberalne, chrześcijańsko-demokratyczne.
To o czym ty napisałeś, to nic innego niż styl, styl bycia i w tym nie ma nic głębszego. Ideologia to coś bardziej złożonego.
W ankiecie zaznaczyła ideologia, ale mam wrażenie że brakuje tutaj jeszcze jednej możliwości. Osobiście ideologia Black Metalu w zaden sposob nie streuje moim zyciem, ale uwazam ze muzyka dla muzyki jest niczym. I co z tego ze muzycy posiadaja niesamowite umiejetnosci, kiedy maja np. siano w głowach. Przeczytalam niemal wszystkie wasze posty i musze powiedziec ze sa one zdominowane przez jakies dziwne ograniczenie umysłowe. Dlaczego nikt z was nie jest choc w malym stopniu ciekawy tresci muzyki. Przeciez nie musicie sie tym odrazu kierowac.
De Profundis Mors Vas Cousument