05-18-2010, 08:36 AM
Kamil-Reloaded napisał(a):a wybory polegają na wyborze mniejszego zła.Kamil przykro mi ale myślisz jak typowy przeciętniak. Taka motywacja panuje w Polsce już od wielu lat i to stąd dochodzą do władzy takie a nie inne osoby. Prosty rachunek na przykładzie wyborów do parlamentu, mamy dwie partie: PO i PIS. Jak ktoś nie lubi PISu mniejszym złem będzie wybrać PO. Jak ktoś nie lubi PO, mniejszym złem będzie wybrać PIS ( na innych oczywiście nie głosujemy bo liczą się tylko najsilniejsi
hock: ). Rezultat? Inne partie nie mają szans i na najbliższe kilka wieków władza będzie przechodziła między PO i PIS tylko i wyłącznie. Masz tutaj swoje "mniejsze zło". Mniejszym złem to by było zagłosowanie na partie mniejszościowe, żeby w długookresowej perspektywie miały jakieś szanse. Jak będziesz tak dalej myślał, to niestety, ale twój głos zostanie zmarnowany. Ale to twoja sprawa.Co do konkretnych kandydatów, o których napisałeś, odnosisz się głownie ad persona (czyli ten jest brzydki, ten śmierdzi, ten ładny ten taki i taki) a kompletnie nie analizujesz tychże pod względem merytoryki i tego co ze sobą reprezentują. A co do Kwaśniewskiej to może jeszcze tam Cygana i Kononowicza do wyborów wpierdolić? No przykro mi, kolejny aspekt, który przemawia za tym że jesteś typowym przeciętnym bezmyślnym wyborcą a swoje informacje nt. rzeczywistości politycznej wyciągasz albo z dupy albo z superexpressu. I na chuj idą te twoje stypendia i szóstki z ekonomii (zwłaszcza że to nauka społeczna) jak nie potrafisz myśleć. Popraw się.