05-14-2010, 10:40 AM
Valhalla napisał(a):mam przecieki z PO, ze sie naprawde boja wygranej kaczynskiego. Wydaje mi sie ze te wybory beda tak jak walesa-kwasniewski, czyli nie glosujemy ZA komorowskim ale PRZECIWKO kaczynskiemu. Chociaz jak dla mnie obaj to idioci i nie wiem ktory gorszy.Ech...
Jak można glosować w takim kraju, gdzie nawet obywatele z własnej inicjatywy powtarzają takie głupoty wylansowane przez sondaże i notowania. Pamiętaj, że jak w mediach poważnie mówi się tylko o dwóch kandydatach a ludzie powtarzają to samo, czyli wygra tylko ten albo ten, to jak można w ogóle oczekiwać, że wygra ktoś inny? To są wolne wybory? Nie, to są medialne wybory. To media podsuwają nam kilku kandydatów a reszta w dupie. Nie działałoby to, gdyby nie skrajny konformizm medialny wyborców. Ilekroć powtarzasz ty czy inni teksty w stylu "wybór między kaczyńskim a komorowskim" potęgujesz tylko poparcie wyłącznie dla tych kandydatów, nawet jeśli ty sama zagłosujesz inaczej. Przeciez w takim internecie tysiące ludzi to czyta, masz znajomych którzy np. nie są dobrze zorientowani w polityce i w swobodnej rozmowie powiesz im o tych kandydatach, to też zagłosują tylko na któregoś z nich. Jeśli ludzie nie przestaną tak myśleć, to już w Polsce zawsze tak będzie, że będzie się głosować tylko na tych wylansowanych a nie na tych, którzy coś sobą reprezentują. Ja se np. myślę, że gdyby nie żałowali czasu antenowego korwinowi i dopuściliby go do debaty z każdym kandydatem, to każdy przegrałby z kretesem. Mimo to spodziewam się, że do debaty dopuszczą tylko tych wylansowanych właśnie. Jest to rażąco niesprawiedliwe.