11-04-2007, 02:49 PM
Headless cadaver napisał(a):Co do artykułu zapodanego przez Sobotę: nie tylko alkohol rządzi światem wpływając na władców i tyranów. Dziś na Discovery leciał sobie programik o Hitlerze i o tym, jak zapierdalał naspidowany non toper. Z resztą widać to po jego radosnym machaniu rączkami podczas przemówień.Ekhm, ja bym tak Discovery nie zawierzał, oni sami na wstępie zaznaczali, że nie wiadomo, co tak naprawdę jego prywatny lekarz mu "zapodawał", działo się to za zamkniętymi drzwiami. Są to tylko przypuszczenia. Należy pamiętać, że wszelkiej maści historykom, psychologom lub innym badaczom już od dawien dawna utrwalił się jakiś konkretny zarys osobowości Hitlera i mają oni silne tendencje do przypisywania mu cech, których nie można tak po prostu stwierdzić patrząc na fotografie czy filmy (w przypadku choroby Parkinsona to faktycznie, było to widać na filmach, ale już nie stwierdzisz, czy brał narkotyki albo czy cierpiał na kompleks Edypa, bo tego po prostu na dostępnych nam filmach nie ma). Gdyby znalazło się ciało Hitlera, to pewnie sporo wątpliwości by się rozwiało. No mi akurat niepodoba się w Discovery, że wszystko tak namolnie przedstawiają jako pewniki - jako ich naukowe novum. Z tego ta stacja się utrzymuje, więc trzeba patrzeć na ich programy z dystansem, a już zwłaszcza na te przetłumaczone po polsku, gdzie wychodzą różnego rodzaju absurdy (np. użycie pojęcia niszczyciel zamiast pancernik w programach traktujących o bitwach IIWŚ, no wychodzą takie kwiatki).
a tak btw
Headless cadaver napisał(a):jak zapierdalał naspidowany non toper.Jesteś pewny? Może oglądałem inny program, w każdym razie ja sobie tego nie przypominam, pamiętam tylko, że lekarz dawał mu amfetamine najpierw doustnie potem dożylnie, a na parkinsona robił mu zastrzyki z wyciągu z kału bułgarskiego chłopa
hock: Ech te Discovery