10-31-2007, 10:45 PM
Sapkowskiego przeczytałam wszystko co sie dało
a zaczęłam od Wiedźmina- moja pierwsza pozycja z polskiej fantastyki, wciągneła mnie strasznie. podoba mi sie jego lekki styl, poczucie humoru i wypowiedzi ociekające sarkazmem. dobre na odstresowania się.
Trylogia husycka- wg mnie bardziej dojrzała niż saga o Wiedźminie. bardzo mi się spodobała, szczególnie umieszczenie fabuły w ramach wojny husyckiej. i te nawiazania do historii- bardzo dobre
Coś sie kończy, coś sie zaczyna- dobry zbiór opowiadań, jedne są bardziej udane, inne mniej, ale warto po nie sięgnąć.
Rękopis znaleziony w smoczej jaskini- hmm.. tego nie czytałam w całosci, ale fragmenty, bo nie mam w zwyczaju czytania encyklopedii a to właściwie jest takie kompendium po świecie fantasy. mozna sobie całkiem przyjemnie poczytać o gatunku jakim jest fantastyka.
a co do porównywania ASa do Tolkiena mija sie z celem. mimo że obaj panowie tworzą/li fantasy to są to jednak dwa różne światy... i zniżanie ich do jednego poziomu jest bez sensu.
a zaczęłam od Wiedźmina- moja pierwsza pozycja z polskiej fantastyki, wciągneła mnie strasznie. podoba mi sie jego lekki styl, poczucie humoru i wypowiedzi ociekające sarkazmem. dobre na odstresowania się.Trylogia husycka- wg mnie bardziej dojrzała niż saga o Wiedźminie. bardzo mi się spodobała, szczególnie umieszczenie fabuły w ramach wojny husyckiej. i te nawiazania do historii- bardzo dobre
Coś sie kończy, coś sie zaczyna- dobry zbiór opowiadań, jedne są bardziej udane, inne mniej, ale warto po nie sięgnąć.
Rękopis znaleziony w smoczej jaskini- hmm.. tego nie czytałam w całosci, ale fragmenty, bo nie mam w zwyczaju czytania encyklopedii a to właściwie jest takie kompendium po świecie fantasy. mozna sobie całkiem przyjemnie poczytać o gatunku jakim jest fantastyka.
a co do porównywania ASa do Tolkiena mija sie z celem. mimo że obaj panowie tworzą/li fantasy to są to jednak dwa różne światy... i zniżanie ich do jednego poziomu jest bez sensu.
I'm just a dreamer, I dream my life away.
I'm just a dreamer who dreams of better days
I'm just a dreamer who's seraching for the way.
Dreamer- Ozzy Osbourne
I'm just a dreamer who dreams of better days
I'm just a dreamer who's seraching for the way.
Dreamer- Ozzy Osbourne