11-22-2005, 03:40 PM
wilk_fenriz napisał(a):Wydaje mi się, że za dużo Sienkiewicza się naczytałeś.Cytat:Polska upadła PRZEZ KATOLICTWO, wbijcie to sobie wreszcie do łba, pseudopoganie, i przestańcie snuć kretyńskich ahistorycznych bredni- nie zaprzeczyłem ze nie upadła również przez religie, na razie zostawiamy powód religijny i bierzemy sie polityke.
Cytat:lol, tak jakby tylko Polska miała takie problemy... kretyn po prostu kretyn- z powyzszych problemów wynikały inne, "historyczny guru"
Cytat:ale prawdziwe. Jednak wystarczy jeden wyjaśniający wszystko epitet - szlachta była katolicka, byli to absolwenci jezuickich gimnazjów - i już wiadomo, co sobą reprezentowali...- haha no to teraż mnie zniszczyłes. dziwne jednak ze ta pijana kretyńska szlachta utworzyła najwspanialsza jazdę wszechczasów "metalową husarie 8)", oddział wojskowy stricte szlachecki. pomijam wspaniale skodyfikowane prawo, fantazje szlachecką, męstwo i odwagę (czesto idącą w parze z głupotą i lekkomyslnościa), jakby nie było nasza szlachta była bez watpienia szczegolna. gdy poselstwo polskie przybyło do francji (było to przed elekcja walezego), francuzi byli zdumieni i zaskoczeni przepychem, indywidualnością oraz barwnymi strojami polskiej szlachty.
Cytat:lol, tylko dlaczego przeciwnicy Konstytucji 3 maja właśnie na dawne szlacheckie tradycje i wartości się powoływali? BO TAK WŁAŚNIE BYŁO! Katolicyzm tak się wrył w treści tradycyjne, że wszystkie antyludzkie jego elementy były dla szlachty właśnie tradycją i najbardziej umiłowanymi wartościami, których broniła zaciekle.- przyznam racje- konstytucja 3 maja była w ogromnej mierze ochroną dawnych wolności szlacheckich; konstytucja musiała paść bo świat sie zmieniał, mentalność szlachty również sie musiała zmienić i dostosować do nowych czasów.

), jakby nie było nasza szlachta była bez watpienia szczegolna. gdy poselstwo polskie przybyło do francji (było to przed elekcja walezego), francuzi byli zdumieni i zaskoczeni przepychem, indywidualnością oraz barwnymi strojami polskiej szlachty.