01-10-2007, 07:48 PM
jestem libertarianinem, a z braku laku na polskiej scenie politycznej najbliższą formacją jest UPR, reprezentująca konserwatywny-liberalizm. Randyści akurat zostali w ostatnich latach kompletnie zmiażdżeni, głównie na gruncie etyki, przez prawicowych libertarian, również Rothbard w ostatnich latach życia przyznał się, iż żałuje sojuszu z Nową Lewicą we wczesnych latach działalności swojego ruchu libertarian - i że z perspektywy czasu widzi, iż to paleokonserwatyści byliby lepszym sojusznikiem. Gdyż łatwiej konserwatystę przekonać do wolnego rynku i liberalizmu, niż lewaków do myślenia - aksjomat KelThuza nr 2.
Hoppe otwarcie krytykuje randystów jako typowych modalnych lewicowych libertarian bez jakiegokolwiek kręgosłupu moralnego i charakteru.
Z tego wynikałoby, iż brak wyższych przekonań i odniesień do Tradycji (rozumianej w kategoriach prawicowych), prowadzi do degeneracji moralnej.
Cóż. Ja spotkałem się jakiś czas temu z opinią prezesa Ayn Rand Society, iż Amerykanie podczas ataku na Irak powinni byli masowo zabijać ludność cywilną, a zamachy terrorystyczne tłumić w zarodku przez pacyfikacje ludobójcze całych wsi i miasteczek. "Bo tak nakazuje obiektywizm i wroga należy totalnie zniszczyć by wygrać wojnę".
Cóż, this guy's got a point :>
Ale widać po tym, jaki typ umysłowości neurotycznej prezentują co poniektórzy randyści właśnie.
Temat do dłuższych rozważań...
Hoppe otwarcie krytykuje randystów jako typowych modalnych lewicowych libertarian bez jakiegokolwiek kręgosłupu moralnego i charakteru.
Z tego wynikałoby, iż brak wyższych przekonań i odniesień do Tradycji (rozumianej w kategoriach prawicowych), prowadzi do degeneracji moralnej.
Cóż. Ja spotkałem się jakiś czas temu z opinią prezesa Ayn Rand Society, iż Amerykanie podczas ataku na Irak powinni byli masowo zabijać ludność cywilną, a zamachy terrorystyczne tłumić w zarodku przez pacyfikacje ludobójcze całych wsi i miasteczek. "Bo tak nakazuje obiektywizm i wroga należy totalnie zniszczyć by wygrać wojnę".
Cóż, this guy's got a point :>
Ale widać po tym, jaki typ umysłowości neurotycznej prezentują co poniektórzy randyści właśnie.
Temat do dłuższych rozważań...