11-13-2005, 03:45 PM
Jałokim napisał(a):A w sumie to i menel może być wartościowym człowiekiem, bo zależne to jest od skali w jakiej sie go mierzy.
Bzdura,jakiej skali,o czym ty pieprzysz? Menel to cos pomiedzy człowiekiem a głupim zwierzęciem ledwo reagujacym na bodzce zewnetrzne,obiekt anty-wartościowy,kill.
Cytat:co do mojego zdania na temat wiary to jest ona w każdej religii formą uporządkowania świata. Człowiek musi sobei szufladkować pewne sprawy by zrozumieć to na co się składają, a tę funkcie właśnie wiara najlepiej spełnia. Daje odpowiedzi na trudne pytania
Co za brednie,rotfl! Wiara moze co najwyzej zmniejszyc lęk egzystencjalny a nie ilosc zagadek swiata.Prowadzi to w koncu do wytworzenia sie w człowieku swoistego synkretyzmu- jego czesc emocjonalna uspokaja się dzieki tym ,,niby" wyjasnieniom(co sprawia wrazenie ,iz wiara ,,wszystko wyjasnila"),przy czym rozum tak naprawde jeszcze bardziej pomnaza watpliwości i pytania - do istniejacych wczesniej, trapiacych kwestii o nature bytu i ludzkiego poznania,
dochodzą te majace charakter teologiczny(skad wział sie Bóg, ,,a jak to mozliwe ,ze..."itd.).
Cytat:Osobiście nie wyznaje żadnej wiary, co nie znaczy zę brak mi do jakiejkolwiek szacunku. Jak wszystko na tym padole każda wiara ma swoje plusy i minusy wyznaczane indywidualnie przez kazdą główkę z osobna.
Dopóki na swiecie bedzie wiecej takich lewackich materialistow jak ty,niz wartosciowych jednostek, misja kazdej wiary skonczy sie niepowodzeniem.
Cytat:To co najmilej mnie łechce to wierzenia ludów germańskich. Nie podoba mi się cholernie to ich "hoeggra ekki hyggiask" jako wyznacznik morlanościale mitologie mają bardzo rozbudowaną i pobudzającą wyobraźnie. Nic dziwnego że Tolkien zbudował na jej gruncie tak zajebisty świat.
Wiara to bajka dla małych i dużych. Jak wiadomo, bajki uczą i dodają kolorków w życiu â tym jest dla mnie wiara
Kolejny chłopczyk opętany RPG,kill.
![[Obrazek: f433e6e70962e617.jpg]](http://images39.fotosik.pl/274/f433e6e70962e617.jpg)
Czas przeorania to czas oczyszczenia

ale mitologie mają bardzo rozbudowaną i pobudzającą wyobraźnie. Nic dziwnego że Tolkien zbudował na jej gruncie tak zajebisty świat.
)
hock: