Folk i rock tak odmienne a jednam maja coś wspólnego... -
extremo - 02-19-2006
Jeszcze do niedawna połączenie muzyki folklorystycznej było czymś dziwnym a nawet śmiesznym dla środowiska słuchających roka

. Teraz możan nawet pokusic sie o to, że jest to całkiem odrębny stych, choć nietwierdzę, że nienawiązuje do roku a tymbardziej folku

. Połączenie tych stylów jest strzałem w dziesiątkę

- mianowicie rokowe instrumenty daja pałera a folkowe(np. dudy) dodają miłego akcentu czasem nawet rozbawiaja swoim dzwiękiem

. Kontrasty instrumentalne są bardzo trafne. Bardzo dobrym tego przykadem są takie zespoły jak In Extremo zwłaszcza w swoich dwuch albumach: "weckt die toten" i "Gold" oraz zespół Saltatio Mortis za którym bardzo przepadam

. Mam małą proźbę jeśli ktos zna jakieś inne zespoły folkowo-rokowe (np. In Fidelius) to proszę o maila

Jeśli chceciesię czegos jeszcze dowiedziec chętnie pokoresponduję.
-
KubusPuchatek - 02-19-2006
Ano, przecież od dawna wiadomo, ze folk rock to naprawde swietna muzyka. Wlasciwie jest to taka mocniejsza odmiana folku (bo zawiera w sobie wszystkie jego elementy tyle, ze zagrane ciezej).
Ja od siebie moge polecic takie zespoly jak Jethro Tull (tutaj szczegolnie uwydatniaja sie korzenie wokalisty, ktory pochodzi z tego co pamietam ze Szkocji) , swietne The Byrds, Roy Harper (który współpracował z Page'am i Plantem, ktorzy nagrali nawet piosenke pt. "Hats Off To Roy Harper" a takze Boba Dylana i Neila Younga.
-
Dżemik - 02-20-2006
Nie bardzo rozumiem. Chcesz pogadac o folk rocku (tytul tematu), folku (In Fidelius), czy folk metalu (In Extremo, Saltatio Mortis)?
-
extremo - 02-22-2006
hehehe metalu
Niewiem kto nagadał ci takich bzdur, że In Extremo to metalowy zespół

. To ze dana kapela gra mocny typ muzyki nieświadczy o tym ze grają metal. Aby byc postrzeganym jako zespół metalowy trzeba przedewszystkim wyglądać jak metal a panowie z In extremo niewyglądają na nich

. Po drugie muzyce "metalicznej" toważyszy bardzo często charakterystyczny typ wokalu- groul.
-
KubusPuchatek - 02-22-2006
Wracajac do tematu to ja moge polecic jeszcze Simona & Garfunkela. Naprawde swietny duet folk rockowy. Szczegolnie polecam plytki: (kultowe juz) "Mrs Robinson" (soundtrack do filmu "Absolwent") - naprawde jedna z najlepszych plytek jakie kiedykolwiek slyszalem, "April Come She Will", "I am a Rock" oraz "The Sound of Silence". Proponuje takze zapoznanie się z tworczoscia wokalistki Joni Mitchell. Ma ona naprawde swietny oraz specyficzny wokal. Oczywiscie nie wszystkie plytki sa w stylu folk rockowym, wiec jesli jestes zainteresowany to polecam zapoznac sie z plytami z poczatkow jej kariery.
No i oczywiscie jak moglbym zapomniec o Crosby (znanego m.in z wystepow z w.w grupa The Byrds), Stills and Nash, czyli moim zdaniem najlepszej grupie folk rockowej razem z Jethro Tull. Wedlug mnie wszystkie plytki sa swietne, naprawde niezle od strony wokalnej, ale najbardziej do gustu przypadl mi chyba ich debiut z 1969 roku pt. "Crosby, Stills and Nash".
pozdrawiam
ZOMO
-
Tomash - 02-22-2006
Folku czy też folk rocka poza pewnymi wyjątkami nie trawie
Wyjątki:
- Skyclad.
- the Pogues(a później the popes)
- Neil Young(jego akustyczne albumy chyba można określić mianem folk rocka, nie?)
ZOMO
-
Vlkodlak - 03-01-2006
Folk rock, folk metal, folk... lubię je wszystkie

(no jeszcze zależy od indywidualnego przypadku)
Polecić można The Faith And The Muse, Shaman (wcześniejsze oblicze Korpiklaani, które to także polecam), z bardziej metalowych to Moonsorrow, Finntroll, Otyg, Vintersorg. Wiele takich istnieje. Z rodzimych godne polecenia jest Shannon (chociaż ostatnia płyta mi się nie podoba) ale poprzednie są smakoite, z elementami rocka, a niektóre kawałki nawet lekko punk rockiem zalatują

. Oprócz tego Beltaine.
A In Fidelius to chyba chodzi o zespół niemiecki Fidelius? Też są nieźli, ale wolę Fejd (
www.fejd.se)
Aha, no i jeszcze zależy o jaki folk chodzi
późno już spać idźcie dzieci :]
-
SuicideKaiten - 03-01-2006
Trawię jedynie Cruachan...
dziwne... 3 dni temu pisałem pozta i niema go? -
extremo - 03-02-2006
Dziki Kubuś

i pozostałym tez dziękuję ale tego pana co ma "cos" do Kuby to pouczam zeby mi nieklną na moich tematycznych dyskusjach z innymi :? Nieomieszkam posłuchać w wolnym czasie tych utworków.
-
Scully - 03-03-2006
SuicideKaiten napisał(a):Trawię jedynie Cruachan...
a ja wcale...
Ludzie sia dziwni zwłaszcza... -
extremo - 03-03-2006
Scully napisała:
Cytat:a ja wcale...
hymmm powiedzcie mi w takim razie po co to pisze? jak nietrawi to nie ale musi napisać bo jak to ktoś okreslił ze ludzie piszą takie uwagi aby w statystykach pisało o ten jeden więcej napisanych postów. Ja naprzykład nietrawię hip-hopu i co z tego?
-
Tomash - 03-03-2006
Po pierwsze nie pisz o żadnym userze jak o nieobecnym, bo jest to niemożebnie dla tego kogoś wkurwiające

Po drugie zainwestuj w słownik ortograficzny po trzecie chyba każdy może wyrazić swoją opinię na temat danego stylu, nie?
Re: Ludzie sia dziwni zwłaszcza... -
RamzeS - 03-03-2006
extremo napisał(a):Scully napisała: Cytat:a ja wcale...
hymmm powiedzcie mi w takim razie po co to pisze? jak nietrawi to nie ale musi napisać bo jak to ktoś okreslił ze ludzie piszą takie uwagi aby w statystykach pisało o ten jeden więcej napisanych postów. Ja naprzykład nietrawię hip-hopu i co z tego?
Wypad stąd i nie wracaj dopóki nie opanujesz w stopniu zadowalającym zarówno dyskografii IN EXTREMO jak i naszego pięknego języka ojczystego.Dostaję kurwicy serca,kiedy widze jak go kaleczysz swoją pisownią...
-
extremo - 03-05-2006
panie szanowny R_amze_s-ie niewiem jak pan wydedukował to stwierdzenie "w stopniu zadowalającym zarówno dyskografii IN EXTREMO "?
Jestem ich fanem i kocham dzwięk dud zwłaszcza irlandzkich i niemieckich

a z połączeniem rocka dodaja siły i chęci do działania. Takie kawałki jak Palästinalied czy Vor vollen Schüsseln są naprawdę świetne! Byćmoże nieznam ich każdej piosenki na pamięć i nieposiadam nawet 1 oryginalnej płyty ale to tylko dlatego że niemam własnych dochodów... Dlatego proszę i niewypisuj takich omylnych opini
----------------------------------------------------------
PS Przepraszam wszystkich ze błędy ort. mam stwierdzoną dyslekcję ale staram się ją zwalczać
-
Dżemik - 03-05-2006
extremo napisał(a):panie szanowny R_amze_s-ie niewiem jak pan wydedukował to stwierdzenie "w stopniu zadowalającym zarówno dyskografii IN EXTREMO "?
Bo wymieniles 2 albumy IE, ktore ani nie sa najlepszymi w ich dorobku, ani nie sa najlepszym przykladem melanzu gitar i instrumentow folkowych.