Forum Rockmetalshop
Dream Theater - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (https://forum.metalhead.pl)
+-- Dział: Co mi w duszy gra... czyli dywagacje i dewiacje muzyczne }:-] (https://forum.metalhead.pl/forum-co-mi-w-duszy-gra-czyli-dywagacje-i-dewiacje-muzyczne)
+--- Dział: Inna muzyka... (https://forum.metalhead.pl/forum-inna-muzyka)
+--- Wątek: Dream Theater (/thread-dream-theater)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8

- buubi - 04-23-2006

No palce lizać. Ja tylk ododam to co pisało niżej bo to tez ważne wiadomości.

"W wywiadzie udzielonym niedawno magazynowi "Drummers Digest" Mike Portnoy wyjawił nieco szczegółów dotyczących planowanej współpracy z Mikaelem Akerfeldtem, frontmanem Opeth i Stevenem Wilsonem, liderem Porcupine Tree. Portnoy od od lat jest wielkim fanem obu muzyków, a od kilku pozostaje z nimi w przyjaźni. Już od pewnego czasu rozmawiali o nawiązaniu współpracy, lecz jak zawsze na przeszkodzie stał brak czasu i bardzo napięte plany zajęć całej trójki. Muzycy mają też problem dotyczący charakteru muzyki, którą będą razem grać. Portnoy i Wilson chcą, by była bardzo heavy, podczas gdy Akerfeldt ma to na co dzień w Opeth i chciałby choć na chwile odpocząć. Wygląda więc na to, ze spotkają się gdzieś w połowie drogi, a Portnoy nie może się już doczekać tej współpracy, bo ma za sobą bardzo dobre doświadczenia tego typu (patrz Transatlantic). Jest przekonany, że porozumie się z Wilsonem i Akerfeldtem równie dobrze jak z Nealem Morsem i Roine Stoltem."

oraz

"Już niebawem na DVD i CD ukaże się zapis koncertów, podczas których członkowie Dream Theater wykonali utwory z legendarnego albumu Pink Floyd "Dark Side Of The Moon". Koncerty odbyły się 11.10.2005r. w Heineken Music Hall w Amsterdamie i 25.10.2006r. w Londynie. Na stronie YtseJamRecords.com można obejrzeć półtoraminutowy zwiastun DVD, na którym oprócz koncertu zamieszczono wywiady z muzykami, zdjęcia z prób oraz trzy inne covery z repertuaru Pink Floyd. "

Za Rockserwis.pl.

Czyli szykują się dwa DVD koncertowe oraz kapela projekt Portnoy-Wilson-Akerfeldt (czyli dla niewtajemniczonych: Dream Theater - Porcupine Tree - Opeth - masakraaaa), czyli lepiej czosnek być nie może !!!!!!! Jupiajej Big Grin

- Yogurt - 05-03-2006

Mam nadzieję w tym projekcie to Akerfeldt będzie darł morde, a produkcją zajmie się Portnoy... i jeszcze basisty w tym zestawie brakuje, może wezmą młodego Gildenlowa bo ostatnio raczej nie ma co robić...

- Krzychun - 05-03-2006

buubi napisał(a):Jupiajej

Nie inaczej! Nie mam watpliwosci,ze Mikael zmiarzdzy jak wokalem jak i gra na gitarze!

- buubi - 05-03-2006

Podejrzewam iz zarowno Akerfeldt jak Wilson będą spiewać. Czy razem czy na zmianę nevermind i tak bedzie bosko. Obydwaj sa zbyt wielkimi indywidualnościami by odpuścić wokal na wspólnej plycie. A dogadac to się na pewno dogadają ze względu na wieloletnią przyjaźń i współpracę. Zacieram ręce...

- Kam6I$I9ouX - 05-09-2006

Nom, może być ciekawie, lecz wracając do głównego tematu... Dream Theater słucham już sporo czasu i chylę czoła jeśli chodzi o aranżację utworów, technikę muzyków... Ale niestety muszę przyznać że ta muza klimatu nie ma. Nikt nie może zaprzeczyć że są świetni w tym co tworzą, ale brakuje tego czegoś co by wciągało dogłębnie.
Sad but true... Sad

- KISIEL - 05-09-2006

Powiem tak:
- Death - Symbolic
- Dream Theater - Train Of Thought
- Tool - Lateralus

- buubi - 05-10-2006

Kam6I$I9ouX napisał(a):Ale niestety muszę przyznać że ta muza klimatu nie ma. Nikt nie może zaprzeczyć że są świetni w tym co tworzą, ale brakuje tego czegoś co by wciągało dogłębnie.

Do do wciągnięcia to kwestia gustu bo znam wielu zagorzałych fanów DT którzy są osadzeni po pachy w muzie, textach i klimacie. Co do klimatu to się KOMPLETNIE NIE ZGADZAM. Znam osobę która się doslownie poplakala słuchając Scenes From A Memory. Posłuchaj tam ostaniego kawalka albo Fatal Tragedy. Posłuchaj Voices z płyty Awake czy Lines In The Sand z FII. Jeśli ktoś rzecze że nie ma tam klimatu to albo po prsotu słucha całkiem innej muzy i nie dla niego DT, albo, z całym szacunkiem, słoń mu nadepnął na ucho. Budowanie klimatu, i to zarówno lajtowego w stylu Floydów , jak i ostrego w typowo metalowym stylu to oprócz bajecznej techniki domena panów z DT.

- Yogurt - 05-10-2006

Ale czasem też potrafią odebrać klimat utworowi niepotrzebnymi popisami np. instrumentalna część In The Name Of God jest nie do zniesienia, zawsze przewijam ten fragment...

btw: patrzcie co znalazłem: http://video.google.com/videoplay?docid=6874822919541028130&q=liquid+tension+experiment 43min z LTE Big Grin

- buubi - 05-10-2006

Łii tam - ja też kiedyś na SFAM przewijałem The Dance Of Eternity bo było zbyt sieczkowato-techniczno-połamane jak dla mnie. Ale po pewnym czasie odkrylem w tym drugire dno i się rozsmakowałem w nim Big Grin

Co do video LTE to fajna rzecz - pasowaloby to zassać bo strona mi się ładuje kupe czasu. Da się stamtąd zassać clip ?

- Kam6I$I9ouX - 05-10-2006

Właśnie, kwestia gustu, bo ja wolę troszkę inny klimat w muzyce. Do atmosfery TOOL jest im bardzo daleko, więc może dlatego. Big Grin Ale lubię posłuchać technicznej muzy, więc DT jest jak najbardziej oki - nie zrozumcie mnie źle.
8)

- buubi - 05-10-2006

KISIEL napisał(a):Powiem tak:
- Death - Symbolic
- Dream Theater - Train Of Thought
- Tool - Lateralus

Zacny zestaw, choć kilka (-naście, -dziesiąt ?) płytek bym tu jeszcze dodał Wink

Kam6I$I9ouX: Ja się też np. do Toola bardzo dlugo przekonywałem, ale w końcy wszedł i to zacnie

- Yogurt - 05-10-2006

buubi napisał(a):Łii tam - ja też kiedyś na SFAM przewijałem The Dance Of Eternity bo było zbyt sieczkowato-techniczno-połamane jak dla mnie. Ale po pewnym czasie odkrylem w tym drugire dno i się rozsmakowałem w nim Big Grin

akurat z The Dance of Eternity miałem na odwrót, już po pierwszym przesłuchaniu był on jednym z moich ulubionych fragmentów SFAM i tak mi zostało...

buubi napisał(a):Co do video LTE to fajna rzecz - pasowaloby to zassać bo strona mi się ładuje kupe czasu. Da się stamtąd zassać clip ?

raczej się nie da... chyba, że o czymś nie wiem...

- MaFFej - 05-10-2006

Mówicie o zapisaniu/zassaniu klipu z Google Video, tak? Może będe mógł jakos pomóc...

EDIT: dobra buubi... użyj tego: VideoDownloader 2.0. Stronka ta umożliwia nam zapisywanie na twardziela filmików z GoogleVideo, YouTube, MySpace'ów i dziesiątek innych stron. Wklejasz tam linka a potem wybierasz jeden z rodzajów "zassania": flv lub avi/mpg. Polecam ściąganie w formacie flashowym - powinno być szybciej (mniesjzy plik) i stabilniej (nie ma wznawiania przerwanych połączeń).

- statekx - 05-10-2006

W C:\Documents and Settings\"User"\Ustawienia lokalne\Temporary Internet Files

robi sie zazwyczaj mirror ladowanego klipu. Wystarczy go skopiowac i gra.
W 90% tak sie dzieje, ale czasem chujostwo sie nie tworzy, nie chcialo mi sie sprawdzac od czego to zalezy.

EDIT: Widze ze Maffej juz tu cos tez wycudowal Wink Jego sposob jest konkretniejszy, moj to taka troche prowizorka Wink

- buubi - 05-10-2006

Big dzięx za porady - niezwłocznie obadam