Forum Rockmetalshop
Ksiażka która was naprawde poruszyła... - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (https://forum.metalhead.pl)
+-- Dział: Nie samą muzą człowiek żyje, czyli kóltóra i sztóka };-) (https://forum.metalhead.pl/forum-nie-sam%C4%85-muz%C4%85-cz%C5%82owiek-%C5%BCyje-czyli-k%C3%B3lt%C3%B3ra-i-szt%C3%B3ka)
+--- Dział: Książki/literatura (https://forum.metalhead.pl/forum-ksi%C4%85%C5%BCki-literatura)
+--- Wątek: Ksiażka która was naprawde poruszyła... (/thread-ksia%C5%BCka-kt%C3%B3ra-was-naprawde-poruszy%C5%82a)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8

- Dzeyla - 02-25-2005

Moje ulubione ksiazki : "Weronika postanawia umrzec" Coelho ; chyba wszystkie Lema Tongue ,
"Ja,Dago" Nienackiego, seria "Ziemiomorze" Ursuli Le Guin Crying or Very Sad , "Maly ksiaze" Exupery , "Buszujacy w zbozu" J.D Salinger , i cykl ksiazek Carlosa Castanedy...

- metalka_justek - 02-25-2005

Juliusz Verne i jego''20000 mil podmorskiej żeglugi''było bardzo przejmujące i ciekawe zawaliłam przez tą książke nie jeden sprawdzian bo zamiast sie uczyć czytałam i przy okazji zgryzałam resztki paznokci. alchemik bardzo mi pomógł wyjść z deprechy.

- Wars - 02-27-2005

Numer jeden to "Dzwonnik z Notre-Dame", Wictora Huga, dalej "Bracia Karamazow", Dostojewskiego i "Pożegnanie z bronią", Hemingway'a.

- metalka_justek - 02-27-2005

ostatnia przeczytana przez mnie książka ''gandziolatki''sędzikowskiej odrazu poprawia humorek hihi

- Krutki - 03-17-2005

A teraz nieco z innej beczki. To nie powieść ani opowiadanie. Książka wydana w 2004 roku: "Encyklopedia Głupoty" Matthijsa Van Boxsel'a.

ŚWIETNA KSIĄŻKA O NASZYCH WIECZNYCH ZMAGANIACH Z SAMYM SOBĄ I WRODZONĄ GŁUPOTĄ.
Osobiście uważam ją za lekturę wartą uwagi, aczkolwiek książka pisana nieco subiektywnie.

- whatsername - 03-17-2005

Książka która zrobiła na mnie naprawde duże wrażenie to Nostalgia Anioła A. Sebold. Prawie cały czas jak to czytałam miałam łzy w oczach.......

- Scully - 05-04-2005

Obszar Marzyciela Jean-Pierre Huberta. Tak, wiem - nikt nie słyszał, to bardzo niszowe science fiction, ale ja za każdym razem po lekturze tej niesamowitości przeżywam katharsis.

- Beast King - 05-06-2005

hm, pierwsze co mi przychodzi do głowy, to "Forrest Gump" Groom'a.

- Miriam - 05-06-2005

"Paragraf 22" Heller'a.

- ReTuRn - 05-06-2005

"Rok 1984"- G. Orwell
"Folwark zwierzecy"- j.w.

- Kamael - 05-06-2005

Beast King napisał(a):hm, pierwsze co mi przychodzi do głowy, to "Forrest Gump" Groom'a.
Słyszałem, że to świetna książka, ja niestety widziałem tylko film, który jak to z reguły bywa podobno od powieści jest gorszy.
Miriam napisał(a):"Paragraf 22" Heller'a.
Leży u mnie na półce i zastanawiam się, czy za to się zabrać.

- Miriam - 05-06-2005

Kamael napisał(a):
Miriam napisał(a):"Paragraf 22" Heller'a.
Leży u mnie na półce i zastanawiam się, czy za to się zabrać.

"Paragraf 22" to świetna groteska. Jest w niej dużo humoru oraz ironii. Autor w genialny sposób przedstawił absurd wojny i wszystkich procedur z nią związanych. Świetnie ukazał także psychikę i życie żołnierzy. Jednak książka ta to nie tylko groteska, ale i dramat. "Był tylko jeden kruczek... paragraf 22." Pozycja obowiązkowa.
Co do Forrest'a Gump'a... Również widziałam tylko film (świetny swoją drogą) ale z opinii znajomych wynika, że książka jest o wiele lepsza.

- Kamael - 05-06-2005

Moje zastanowienie wynikało głównie z tego, że praktycznie niczego o tej książce nie wiedziałem, niczego nie słyszałem. Teraz mam przynajmniej jakieś pojęcie o czym jest i pewnie, gdy skończę czytać "Skalpel" za to się zabiorę.

- Beast King - 05-06-2005

Kamael napisał(a):[quote="Beast King"]hm, pierwsze co mi przychodzi do głowy, to "Forrest Gump" Groom'a.
Słyszałem, że to świetna książka, ja niestety widziałem tylko film, który jak to z reguły bywa podobno od powieści jest gorszy.
quote]

Nie to że gorszy, tylko że za bardzo odstający od fabuły książki, nie ma tam np. lotu w kosmos Big Grin, kręcenia filmu z Rachel Welch (czy jak jej tam...). Warto i obejrzeć i przeczytać Smile

- Frustra - 05-06-2005

Co mnie poruszyło? Ostatnio było to dzieło Mitch'a Alboma pt. "Pięć osób, które spotykamy w niebie". Naprawdę wspaniała pozycja, warta polecenia Smile zachęcam.