Forum Rockmetalshop
Ulubiony reżyser - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (https://forum.metalhead.pl)
+-- Dział: Nie samą muzą człowiek żyje, czyli kóltóra i sztóka };-) (https://forum.metalhead.pl/forum-nie-sam%C4%85-muz%C4%85-cz%C5%82owiek-%C5%BCyje-czyli-k%C3%B3lt%C3%B3ra-i-szt%C3%B3ka)
+--- Dział: Filmy/seriale (https://forum.metalhead.pl/forum-filmy-seriale)
+--- Wątek: Ulubiony reżyser (/thread-ulubiony-re%C5%BCyser)

Strony: 1 2 3 4 5

- Ymir - 07-31-2005

Oj, ja mam wielu: Zanussi, Kieślowski, Lynch, Scott, Brooks, Van Sant, Nimrod (na razie ma na swoim koncie tylko jeden film, ale bardzo go lubię) i jeszcze paru...

- Ajana - 07-31-2005

Ridley Scott.
Smile

- Beast King - 07-31-2005

Machulski, Bareja, Brooks, Spielberg, Cameron, Scott

- Sabelle - 08-04-2005

Najpierw oczywiście Woody Allen (ale za starsze filmy sprzed "Klątwy skortpiona") , potem Francis Ford Coppola (w szczegulności za "Ojca..." Laughing ), Alfred Hitchcock (wiadomo dlaczego...), Pedro Almadowar (całokształt), Brian DePalma (przede wszystkim za "Carlito's way" Laughing )....

- VerDt - 08-05-2005

1. Stanley Kubrick
2. Francis Ford Coppola
3. John Carpenter
4. Roman Polański
5. Alfred Hitchcock

Potem będzie i Almadovar, i Tarantino i Craven.

- Miriam - 08-05-2005

Lars Von Trier i Emir Kusturica.

- Kamael - 08-05-2005

Kusturicy widziałem tylko jeden film ("Czarny kot, biały kot", czy też na odwrót - nigdy nie mogę zapamiętać ;D), ale wydaje mi się, że jest bardzo dobrym reżyserem. Szukam właśnie jakichś jego innych filmów.
A co do innych ulubionych reżyserów... Trudno powiedzieć, na pewno Bareja. Chyba zbyt mało filmów w życiu widziałem, by moja lista mogła być jakoś oszałamiająco długa.

- Ryhtyk - 08-05-2005

Ridley Scott

- Sabelle - 08-05-2005

Kamael napisał(a):Kusturicy widziałem tylko jeden film ("Czarny kot, biały kot", czy też na odwrót - nigdy nie mogę zapamiętać ;D), ale wydaje mi się, że jest bardzo dobrym reżyserem. Szukam właśnie jakichś jego innych filmów.
.

Też go lubię, przede wszystkim z "Carny..."(dobrze napis.) - jakby 'cygański godfather', "Underground" i "Arizona Dream" Tongue (Depp!-porąbany ale kapitalny film) z gen.muzyką Bregovica. Niestety jeszcze nie widziałam "Życie jest cudem"....

- Miriam - 08-05-2005

Jeśli chodzi o Kusturicę - gorąco polecam "Underground" oraz "Życie jest cudem". Jedne z najlepszych filmów jakie widziałam.

- uzi - 08-14-2005

Polanski, Lynch, Roeg, Brooks

- Kamael - 08-22-2005

Jak mogłem zapomnieć - Woody Allen! ;]

- uzi - 08-23-2005

Kamael napisał(a):Jak mogłem zapomnieć - Woody Allen! ;]

"Nie deprecjonuj masturbacji - to sex z osoba, ktora kochasz" Smile
Woody'ego nie da sie nie lubic Smile

- Sabelle - 08-23-2005

....kiedyś też tak myślałam..nadal lubię jego starsze filmy, ale ostatnie jakoś nie podpasow. mi. Zmienił swoje podejście do filmu, a szkoda... Ale nadal podziwiam do za jego intelig. humor

- buubi - 08-23-2005

Francis Ford Coppola - za Godfather i Apocalypse Now
Oliver Stone - za Platoon, JFK i Natural Born Killers
David Fincher - za Seven, Fight Club i Alien 3
Ridley Scott - za Alien i Blade Runner
Quentin Tatrantino - za Pulp Fiction i Kill Bill
Steven Spielberg - za Save The Private Ryan
Robert Rodriguez - za Sin City
James Cameron - za Aliens

pewnie znalazlo by jeszcze kilku