Forum Rockmetalshop
Muzyka Grunge - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (https://forum.metalhead.pl)
+-- Dział: Co mi w duszy gra... czyli dywagacje i dewiacje muzyczne }:-] (https://forum.metalhead.pl/forum-co-mi-w-duszy-gra-czyli-dywagacje-i-dewiacje-muzyczne)
+--- Dział: Rock/Hardrock (https://forum.metalhead.pl/forum-rock-hardrock)
+--- Wątek: Muzyka Grunge (/thread-muzyka-grunge)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

- Krzychun - 12-09-2005

Sorki za bład.

Chodzi mi po prostu o to ze młodzi w wiekszosci nie maja pojecia o klasyce a napalaja sie na Kurta i jemu podobnym wypromowanych przez media tworom.

- mal - 12-09-2005

No mi chodziło dokładnie o to samo, maleńki, tyle że to już tak jest i kminienie na ten temat nie ma najmniejszego sensu. Smile

Nie wspominając już o edukacji muzycznej w szkołach Wink

- buubi - 12-09-2005

Manowar napisał(a):
Lady Novir napisał(a):Nie wiem czy jest ktoś kto potępia grunge.. ja z pewnoscia sie do nich nie zaliczam.

może nie cały, ale legendę Nirvany i Kombajna TAK Laughing

Facet - kolejnym postem utwierdzasz mnie w przekonaniu iż będziesz miał na forum ciężkie życie...

Czyżby nadchodził kolejny głup forumowy ?

- KubusPuchatek - 12-10-2005

Nie jest to mój ulubiony gatunek muzyki , ale od czasu do czasu lubie posłuchać wybranych kawałków . Moje ulubione zespoły to (chyba nie bede oryginalny Smile ) Alice In Chains , Pearl Jam , Nirvana i Smashing Pumpkins .
Muzyka tych ostatnich zmiażdzyła mnie najbardziej , chociaż do końca nie wiem pod jaki gatunek ich podpiąć . Czasami lubie posłuchać także wspomnianej wyżej Nirvany albo Pearl Jam . W AiC juz bardzo dawno sie nie wsłuchiwałem i chyba bede musiał nadrobić zaległości bo z tego co pamiętam zespoł naprawde daje rade .
To tyle . Co do sprawy Cobaina i Nirvany to nie rozumiem ludzisków ktorzy twierdza , że on nie umie śpiewać ( sam tak kiedyś uwazałem , przyznaje sie bez bicia Smile ) . Moze Cobain nie byl nadzwyczajny technicznie itp. ale glos mial charakterystyczny i wpadajacy w ucho , nie odrzucajacy po kilkukrotnym przesluchaniu płyty , jak wiekszosc wyjcow z black/death metalowych kapel . Co do jego umiejetnosci gitarowych to mysle , ze tez nie wybijal sie ponad innych technika , stylem itd. ale to co potrafił zupełnie wystarczało mu do gry w Nirvanie , a do tego miał talent do wymyslania prostych , chwytliwych riffów i melodii na którch oparte jest wiekszosc ich piesni , a kopiacych tylki czasami bardziej niz potezne , dlugie symfonie ( wymieniane wielokrotnie " Smells Like Teen Spirit " , piosenka prosta jak drut a powera ma nadal nieziemskiego ) .
Pozdrawiam

- Wars - 12-10-2005

Cobain charyzmę miał jak nikt inny i nawet pewne niedoskonałości techniczne skutecznie udawało mu sie maskować. Wprawdzie Nirvana nie jest moim ulubionym grungowym zespołem, ale od czasu do czasu chętnie słucham.
Co do ulubionych kapel z gatunku to Soundgarden, Pearl Jam i AiC.

- Angel of death - 12-10-2005

Pearl Jam bardzo lubie choc NIrvaną nie pogardze... Curt rzeczywiscie mial charyzme, szkoda ze nie zyje

- Blood - 12-10-2005

Ano nie wiem jak Curt, ale Kurt na pewno nie zyje Surprised

- Kamael - 12-12-2005

Kilka dni temu wśród płyt mojej siostry znalazłem "Freak Show" zespołu Silverchair. Bardzo przyjemnie się tego słucha, w tym momencie po wyczerpującym dniu właśnie kawałków typu "Slave", czy "Freak" mi potrzeba - prostych, momentami ostrych.
Może w przyszłości sięgnę po więcej.

- statekx - 12-12-2005

Kamael napisał(a):Kilka dni temu wśród płyt mojej siostry znalazłem "Freak Show" zespołu Silverchair. Bardzo przyjemnie się tego słucha, w tym momencie po wyczerpującym dniu właśnie kawałków typu "Slave", czy "Freak" mi potrzeba - prostych, momentami ostrych.

Mają dobry kawalek, a mianowicie Anthem for the year 2000, znam jeszcze mgielnie pare ich kawalkow i szczerze mowiac nie za bardzo dla mnie ta muzyka, ale ten utwor wyszedl im bardzo ladnie.

- buubi - 12-12-2005

Kamael napisał(a):Kilka dni temu wśród płyt mojej siostry znalazłem "Freak Show" zespołu Silverchair. Bardzo przyjemnie się tego słucha, w tym momencie po wyczerpującym dniu właśnie kawałków typu "Slave", czy "Freak" mi potrzeba - prostych, momentami ostrych.

Silverchair bardzo dobra australijska kapelka. Freak Show bardzo fajna płytka, polecam również wcześniejsze Neon Balroom i Frogstomp oraz czwartą (nie wiem czy później coś wydali) Diorama. Kawał soczystego grungeu przerywanego (jak to w grungeu) urzekającymi gitarowymi balladami z zajebistym wokalem. Kolesie gdy nagrali pierwszą płytę mieli po 16 lat i wielki szacun że w takim wieku nagrali tak dojrzałe kawałki jak Frogstomp.

PS. Btw ciekawa anegdota: chyba chłopakom z RHCP młodziki z Silverchair kiedyś podpadli bo Redhoty jako żarcik wysłały im w pudełku po pizzy swoje gówna Smile

- Kamael - 12-13-2005

Hehehe, naprawdę lubię poczucie humoru Keidisa i spółki ;D.
Skoro polecasz i inne płyty Silverchair, to w najbliższym czasie chyba się za nimi rozejrzę.

- Magnus - 02-25-2006

Widzę i czytam, czytam i widzę, i widzę i czytam, że mowa jest tylko o zagranicznych zespołach grających grunge. A co powiecie o polskich? Takich chociażby jak post-grunge'owy Illusion?
Zespół niesamowity, posiadający wiele energetycznych utworów, proste i dosadne teksty Tomka Lipnickiego, no i jego niepowtarzalny, ostry wokal.
5 albumów (w tym jeden koncertowy) i status legendarnego polskiego zespołu grającego ciężką muze.

A teraz - Lipali, czyli zespół Tomka Lipnickiego, Adriana Kulika i Łukasza Jeleniewskiego - nowe mocne brzmienie, chociaż przez niektórych porównywane do Illusion, którym jednak nie jest.

- statekx - 02-25-2006

Magnus napisał(a):Widzę i czytam, czytam i widzę, i widzę i czytam, że mowa jest tylko o zagranicznych zespołach grających grunge. A co powiecie o polskich? Takich chociażby jak post-grunge'owy Illusion?
Zespół niesamowity, posiadający wiele energetycznych utworów, proste i dosadne teksty Tomka Lipnickiego, no i jego niepowtarzalny, ostry wokal.
5 albumów (w tym jeden koncertowy) i status legendarnego polskiego zespołu grającego ciężką muze.

A teraz - Lipali, czyli zespół Tomka Lipnickiego, Adriana Kulika i Łukasza Jeleniewskiego - nowe mocne brzmienie, chociaż przez niektórych porównywane do Illusion, którym jednak nie jest.

a do topicu o Illusion i Lipali to juz sie nie chcialo zajrzec?

- Magnus - 02-25-2006

Chciało, chciało, i zajrzałem. Napisałem o tym, bo jest to ogólny dział o grunge'u, jak rozumiem, czyli o zarówno amerykańskim, jak i polskim. I wspomniałem tu o polskim, bo chyba zbrodnią nie jest.

Re: Muzyka Grunge - AEnema - 02-25-2006

anja napisał(a):czy ktoś wogóle słucha takich zespołów jak:
Alice in Chains, Pearl Jam, Soundgarden, Creed, Audioslave (że nie wspomne o Nirvanie) ????????[/i]

to Creed gra grunge? Confusedhock:

zreszta nie znam sie na tym rodzaju muzy.... Rolleyes