Forum Rockmetalshop
Massive Attack - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (https://forum.metalhead.pl)
+-- Dział: Co mi w duszy gra... czyli dywagacje i dewiacje muzyczne }:-] (https://forum.metalhead.pl/forum-co-mi-w-duszy-gra-czyli-dywagacje-i-dewiacje-muzyczne)
+--- Dział: Inna muzyka... (https://forum.metalhead.pl/forum-inna-muzyka)
+--- Wątek: Massive Attack (/thread-massive-attack)

Strony: 1 2

Massive Attack - Kamael - 08-24-2005

To, jak wielu twierdzi, najważniejsza grupa jeśli chodzi o nurt muzyki elektronicznej zwany trip-hopem. Sam zetknąłem się z tą muzyką dosyć niedawno, wielu znajomych ("siedzących" raczej w przeróżnej muzyce rockowej) zachwycało się MA, więc i mnie spróbowali zarazić. Za pierwszym razem nie byłm zachwycony, traktowali mnie tym przez kilka dni, ale bezskutecznie. Dopiero kiedy sam wziąłem coś do domu, a była to płyta "Mezzanine", przekonałem się o co tu tak naprawdę chodzi. Włączyłem i od razu zostałem zmiażdżony przez "Angel" - ten utwór jest po prostu fenomenalny (znany może niektórym również z soundtracku do "Przekrętu"). Kolejne - "Risingson", "Teardrop", "Inertia Creeps" - podziałały wcale nie wiele gorzej.
Cytując Wikipedię:
Cytat:Płyta zebrała znakomite recenzje i ugruntowała pozycję zespołu wśród najważniejszych zjawisk muzyki lat 90. Na uwagę zasługuje częste użycie gitar bądź sampli z nich (szczególnie w "Risingson"). Był to zresztą jeden z powodów, dla których wkrótce po wydaniu Mezzanine zespół opuścił Andrew Vowles (jeden z trójki założycieli zespołu), niezadowolony z kierunku ewolucji muzyki MA.

Później poznałem "100th Window" - płytę wcale nie gorszą. Może nie będę się teraz na jej temat rozpisywał, ale na uwagę zasługuje udział w trzech utworach Sinéad O'Connor, m.in w "A Prayer for England" - zawierającym przesłanie polityczne.
Znów posłużę się cytatem z Wikipedii:
Cytat:Pod względem muzycznym 100th Window jest w dużym stopniu kontynuacją Mezzanine. Utwory nie są jednak tak mroczne, basy są mniej wyraźne, gitary sa niemal nieobecne, a atmosfera płyty oprócz nerwowości i psychodelii jest także sterylna jak narzędzia chirurgiczne.

Jak narazie znam tylko tyle, choć już czeka na mnie płyta "Protection". Sam do słuchania takiej muzyki muszę mieć odpowiedni nastrój, nie jestem w stanie słuchać MA w każdej sytuacji.
Tak więc, zna ktoś? Może ktoś słucha?

- Mariusz P. - 08-24-2005

Kamael napisał(a):trip-hop

http://www.dreamsystem.foreshadow.info/

Prosze bardzo o to inny zespół który tez siedzi w tym (i innych nurtach), a spiewa tam Tomek z "NeWBReeD"....( Laughing )

- seelenleib - 08-24-2005

ja lubilem sobie swego czasu posluchac MA, choc ostatnio jakos coraz rzadziej mi sie to zdarza. Niemniej jednak uwazam ze to swietna formacja. Mezzanine to moja ulubiona plyta - smolisto ciagnaca Smile
100th window juz tak mi sie nie podobalo, ale to tez troche ze wzgledu na katowanie w radiu. potem az sie sluchac nie chce i mniej sie w ta muzyke wnika (tak jest w moim przypadku - wiele przy tym nie trace bo malo co dobreogo katuja w radiu Smile)
w kazdym razie MA to rzeczywiscie trip-hopowy wymiatacz. wole ich niz np. Portishead...
ogolnie duzy + Tongue

- Kamael - 08-24-2005

Hmmm... chyba nigdy nie miałem okazji, by usłyszeć muzykę tego zespołu w jakiejkolwiek rozgłośni radiowej... Może to dlatego, że radia prawie w ogóle nie słucham.
Jak widać ja znam tylko te nowsze płyty, ze starszych słyszałem jedynie coś wyrywkowo, a z tego co wiem brzmienie tam było inne. Ciekawe czy będzie to dla mnie strawne ; ).

- seelenleib - 08-24-2005

Kamael napisał(a):Hmmm... chyba nigdy nie miałem okazji, by usłyszeć muzykę tego zespołu w jakiejkolwiek rozgłośni radiowej...
to byla albo dogorywajaca radiostacja albo pr bis. dokladnie nie pamietam ale raczej to pierwsze...
a tak nawiasem mowiac to szkoda radiostacji Sad
pamietam jak zawsze czekalem na audycje "w pelni"... hehe

- HateRox - 08-31-2005

ja slyszalem Massive Attack, Portishead i Old Old Time Radio.. MA mam tylko 2 wybrane piosenki, ktorych slucham najczesciej, ale cala plyta tez jest ok ("Protection"). Reszta jest taka sobie.. Nie moge sie przekonac w 100% do tego rodzaju muzy. Zwlaszcza jak raz puscilem sobie na noc, to rano od tego basu (w tle) w bani mi huczalo... Ogolnie.. POLECAM, ale na krotka mete. tyle.

- Quostek - 09-01-2005

A co widzicie w MA takiego zachwycajacego? Nie chodzi mi o to, ze gardze, czy cos, ale moze polecilibyscie mi album blizszy mojemu uchu?
(jakie ono jest mozna sie zorientowac po zalozonych przezemnie topicach)
Prosba szczegolnie do Kamaela, bo mozna mu czesto zaufac w tych sprawach ( vide Black Keys - dziekuje serdecznie, naprawde swietny zespol!)

- Kamael - 09-01-2005

Wszystko zależy od tego czy lubisz czasem posłuchać czegoś z elektroniki, czy nie... Poza tym wiesz, nigdy nie zaszkodzi spróbować - albo Ci się spodoba, albo nie, co za problem? : )
Ja w Massive Attack lubię to, że ma muzykę, jak to seelenleib napisał - smolisto ciągnącą ; ). Wprowadza mnie w specyficzny nastrój, ma swój klimat.
Przesłuchaj kilka razy "Mezzanine" jeśli kiedyś będziesz miał okazję. Przekonasz się o czym mówię, choć oczywiście niekoniecznie musisz być zachwycony.
Narazie nie jestem na tyle osłuchany w tej muzyce, by wypowiadać się o ogóle... Jeszcze kilka płyt przede mną..

A co do Black Keys - bardzo się cieszę, że się spodobało.

- Quostek - 09-04-2005

kurde, Kamael, jestes geniuszem. Dzięki to bie odkryłem jeden ze swoich ulubionych zespołów Big Grin Stokrotne dzięki.

A w temacie: to, co robi ta ekipa, jest niekomentowalne.

- Kamael - 09-04-2005

Chwila, z tym odkryciem ulubionego zespołu chodzi Ci o Massive Attack czy Black Keys? ;D

- Miriam - 09-05-2005

Massive Attack... Dzisiaj dostałam płytkę do przesłuchania ("Protection") od znajomego, który siedzi w tych klimatach i bardzo polecał. Póki co muzyka MA robi na mnie pozytywne wrażenie (no, może za wyjątkiem średnio udanego coveru Doorsów =P)

- Kamael - 09-05-2005

A to na "Protection" jest jakiś cover Doorsów? Jakiego utworu?
Właśnie ten album ma mi znajomy podrzucić, więc sam pewnie ocenię.

- Miriam - 09-05-2005

Oczywiście wszystko jest kwestią gustu i zapewne sam ocenisz ten cover ("Light My Fire") Na mnie nie wywarł większego wrażenia.

- Kamael - 09-05-2005

Nie no, mówiąc szczerze nie wyobrażam sobie jak zespół taki jak Massive Attack może ten utwór coverować...

W każdym razie, jestem prawie pewien, że to co usłysze na "Protection" będzie gorsze od "Mezzanine". Niemożliwe, by mieli drugą tak fantastyczną płytę ; ).

- HateRox - 09-05-2005

Kamael napisał(a):W każdym razie, jestem prawie pewien, że to co usłysze na "Protection" będzie gorsze od "Mezzanine". Niemożliwe, by mieli drugą tak fantastyczną płytę ; ).
Moim zdaniem MA na kazdej swojej plycie trzymaja swoj klimat, bo np. taki Daft Punk (psychedelic techno - jak dla mnie) to kazda plyte mial inna i tam to mogla byc obawa przed przesluchaniem kazdej nastepnej Wink